Re: Tantiémy a sociální pojištění
Dobrý den, u přihlášení na OSSZ bych postupovala stejně jako u přihlášení ke zdravotní pojištovně. Protože tantiéma je jednorázová platba, přihlásila bych je pouze na ten měsíc, ve kterém je mu ve mzdách přiznána. Druhou otázkou je, zda vůbec z tantiém sociální pojištění odvádět. Daňový poradce i paní z OSSZ skonstatovali, že se tantiéma vztahuje k zisku roku 2011, tudíž letos sociální pojištění neodvádět. Bohužel se mi ale dostal do ruky názor jiné paní z OSSZ, která zase říkala, že pojištění odvádět. Nevíte k této problematice více?
Re: Tantiémy a sociální pojištění
Dobrý den, děkuji za Váš názor. Já jsem se taky dotazovala přímo na OSSZ, kde mi paní z kontrolního oddělení sdělila, že pokud se tantiémy vyplácejí ze zisku, tak nepodléhají odvodu sociálního pojistného. Mně se to ale moc nezdá, protože v zákoně o daních z příjmů se vysloveně píše, že při vyplácení tantiém se vyměřovací základ pro odvod daně se navýší o povinné zdravotní a od r. 2012 i sociální pojistné....Z toho mi vyplývá, že soc. pojistné by se tedy odvádět mělo...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 3. 2012 12:05
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se sociálním pojištěním u tantiém (odměn členů statutárních orgánů vyplácených ze zisku jednou ročně), z kterých se od letošního roku kromě zdrav. poj. odvádí i soc. poj. Setkala jsem se s názorem, že to lze považovat za zaměstnání malého rozsahu, že se přihlašují na OSSZ až v měsíci, kdy mají příjem (s účinností od 1.1.2012).
A jak je to, prosím, u zahraničních členů statutárních orgánů? Odvádí se u nich za měsíce, kdy nemají příjem, nějaká povinná částka?