Dovoz zboží z EU a plátce DPH

• (neregistrovaný)

8. 3. 2012 8:01

Budu dovážet zboží z EU Francie, Španělsko měl jsem informace, že musím být v tom případě plátce DPH a taky jsem se již registroval jako dobrovolný plátce. Padla tady ale odpověď že člověk stává plátce až když nakoupí zboží za 396 000 Kč. Co to pro mne znamená když to bude méně a hlavně když mi Španělé a Frantíci vystavují fa. bez DPH ??? NAPIŠTE KDO MÁ ZKUŠENOSTI DĚKUJI

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2012 11:50

alli (neregistrovaný)

Re: Dovoz zboží z EU a plátce DPH
      Plátcem se stáváte, když nakoupíte z EU za rok zboží za víc než 326 tis. Kč. Když to bude méně, nemusel jste se registrovat k DPH. Pokud už jste plátce, dodavatelé Vám fakturují bez DPH a Vy provedete tzv. samovyměření DPH na výstupu. Pokud zboží používáte k podnikání, máte nárok na odpočet DPH, takže celkově z toho bude nula.

• 8. 3. 2012 15:37

Štefan (neregistrovaný)

Znamená to že jsem se zbytečně registroval k DPH, byl jsem mylně informován že musím být registrován při dovozu z EU, ale že je tam toto omezení jsem nevěděl, počítám že dovezu zboží asi kolem 200-250 000 Kč. Je pro mne platit DPH asi zbytečnost a zbytečná záťež nebo to má i nějaké výhody??? Dá se ta registrace ještě bez problému zrušit, nebo to mám nechat když to pro mne bude nula.

• 8. 3. 2012 16:32

alli (neregistrovaný)

Zkuste se podívat na § 106 Zrušení registrace
      (1) O zrušení registrace může plátce , s výjimkou plátce podle § 94 odst. 14, požádat nejdříve po uplynutí jednoho roku od data účinnosti registrace uvedeného na rozhodnutí o registraci, pokud jeho obrat nepřesáhl za nejbližších předcházejících 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč a pokud celková hodnota zboží pořízeného z jiného členského státu nepřekročila v běžném kalendářním roce částku 326 000 Kč a tato hodnota nebyla překročena ani v roce minulém, pokud tento zákon nestanoví jinak.
      Pokud budete prodávat plátcům, tak každý z nich raději kupuje od plátce, takže tím pádem jste ve výhodě. Jinak je to administrativní zátěž.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).