Důchodce - OSVČ, DP a přehledy

• (neregistrovaný)

11. 3. 2012 20:39

OSVČ, od 05/2011 v důchodu. Dále podniká jako vedlejší činnost. ZD z podnikání vychází cca 35tis., po odpočtech daň nulová. Nevím si rady s přehledy. Pro VZP - co uvést v bodech : neplatila pro mě povinnost hradit zálohy na pojistné v měs.(dle mě nezaškrtnout) a zda nebyl stanoven min,vyměř. základ(zaškrtnout od 05/2011? - důvod: starobní důchod). Důchod byl přiznán cca v polovině 05/2011. Zálohy na soc. a zdrav. byly placeny(a jsou vlastně dosud) po celý rok 2011 dle přehledu OSSZ a VZP za r. 2010.V přehledu za r.2011pro VZP vyšla nová záloha 206,-. V přehledu pro OSSZ je nová záloha 723,-. Pokud jsem správně pochopila znění zákona, zálohy se platit nemusí a doplatí se po uzavření roku dle nových přehledů. Doufám,že někdo poradí, ještě jsem to nedělala a nerada bych udělala nějakou chybu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2012 23:49

Marie111 (neregistrovaný)

Re: Důchodce - OSVČ, DP a přehledy
      VZP v bodě neplatila pro mě povinnost hradit zálohy na pojistné v měs. (správně nezaškrtnout), nebyl stanoven min. vyměř. základ (zaškrtnout od 6/2011 důvod e)starobní důchod.Protože část měsíce 5/2011 ještě nebyl důchodce.
      Na přehledu OSSZ vyplníte, že po část roku tj.5 měsíců pracoval na hlavní činnost a zbytek na vedlejší. Protože jeho příjem nedosáhl z vedlejší činnosti 59374,-Kč vyjde mu v přehledu 0 a
      zaplacené zálohy mu vrátí. Správně jste pochopila, že zálohy platit nemusí

• 12. 3. 2012 0:22

pa1 (neregistrovaný)

Tak jsem to celé opravila,jen mi není jasné zálohy na přehledu VZP vyšly 206,- a na OSSZ 1836,-, samozřejmě jsou tam nějaké přeplatky.Jde mi o ty vypočtené zálohy, ty tedy platit nemusí? Nevyšla mi nula, někde dělám chybu?

• 12. 3. 2012 12:05

Marie111 (neregistrovaný)

pošlete mi to emailem novakova.marca@seznam.cz podívám se na to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).