Chyba ve zdanění mzdy

• (neregistrovaný)

12. 3. 2012 19:24

Dobrý večer, dnes jsme zjistili, že manžel měl ve výplatách za loňský rok slevu na dani na syna, přestože syn už pracoval a manžel žádný doklad o studiu účetní nepředal. Prohlášení podepsal. Manžel výplatnice nezkoumal, nerozumíme výpočtu mezd. Účetní na chybu přišel až nyní, manželovi nevyrovnal daň, ale předal potvrzení o zdanitelných příjmech a vrátil potvrzení o zaplacených úrocích s tím, že si daně má manžel vyřídit sám. Zajímá mně, zda manžel musí doplatit daň nebo zda tato chyba jde za účetním. V zákoně jsem se dočetla, že případný nedoplatek se nesráží a o odstavec dál, že plátce má daň dodatečně srazit.Nechápu, proč máme shánět někoho, kdo sestaví manželovi daňové přiznání. K čemu pak slouží ono prohlášení, když účetní nesleduje, které údaje jsou vyplněné? Děkuji Šárka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2012 20:04

xJ (neregistrovaný)

Re: Chyba ve zdanění mzdy
      Podle mne je chyba na obou stranách.Účetní neměl po prázdninách pokračovat ve zvýhodnění a manžel měl povinnost změnu zapsat do prohlášení poplatníka. Manžel musí přeplatek na dani vrátit. Správně měl zaměstnavatel provést opravu, a srazit vám přeplatek sám a následně teprve provést roční zúčtování.
      Docela by mě zajímalo, když budete podávat DP, jak bude reagovat FÚ při případné kontrole zaměstnavatele. Zjistí mu totiž přeplatek na dani, ale nebude zdokladováno, jak byla chyba napravena, protože bude podáno DP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).