Re: Odstupné/Náhrada mzdy dle § 56 odst.
Po dobu výpovědní doby mu náleží náhrada mzdy, která se objeví i na ELDP, odvedou se z této částky všechny zákonné odvody a následně dostane odstupné, ze kterého odvedete jen daň, ale na ELDP se neobjeví. Na ÚP musíte nahlásit, kolikaměsíční odstupné obdržel, protože mu o to později mu začnou vyplácet podporu.
V komentáři ZP se k §56 píše:
Při okamžitém zrušení pracovního poměru má zaměstnanec podle § 59 odst. 2 nárok na odstupné a náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby.
Našla jsem taky nějaký komentář na netu.
"Namísto odstupného (ve výši nejméně trojnásobku průměrného měsíčního výdělku) bude zaměstnanci, který okamžitě zruší pracovní poměr (viz ust. §56 zákoníku práce k důvodům okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance), náležet náhrada mzdy (platu) ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby, tedy za 2 měsíce (viz nové ust. §56 odst. 2 zákoníku práce)."
Tak jsem z toho jelen. Tzn. že se zaměstnavatel může rozmyslet, jestli vyplatí náhradu nebo odstupné? Jak říkám, nikdy jsem se s tímhle osobně nesetkala, vycházela jsem čistě ze ZP. Je mi divný, že v tom komentáři je jednoznačně napsáno, že zaměstnanec má nárok na odstupné A náhradu.
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB022#VI.3.3
http://www.epravo.cz/top/clanky/okamzite-zruseni-pracovniho-pomeru-ze-strany-zamestnance-zmeny-od-1-1-2012-78516.html
http://www.poradna-pracovni-pravo.cz/clanek/pravidla-pro-odstupne-od-r-2012.php
A nebylo to myšleno tak, že podle přechodného ustanovení k novele ZP odstupné, na které zaměstnanci vzniklo právo podle právní úpravy účinné do 31.12.2011, se posuzuje podle dřívější právní úpravy, zatímco po 1.1. náleží náhrada mzdy? Možná taková zkratka bez dalšího vysvěštlení, ale rozhodně nenáleží obojí, ani si zaměstnavatel nemůže vybrat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2012 7:38
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec nám dla výpověď dle výše uvedeného zákona( pozdě jsme mu předali stravenky a poměrnou částku mu ztrhli z platu). Požaduje po mně potvrzení na úřad práce s tím že mu nenáleží odstupné ale náhrada mzdy a taktéž chce aby se tato náhrada objevila na ELDP za rok 2012. Dle mého je to ale stále odstupné ze kterého se soc. a zdrav. neplatí a tudíž se nezahnuje na ELDP a pro ÚP bych mu taktéž měla uvést že dostal odstupné ne?
Děkuji moc za rady.
Janaz