Re: Pomoc rodičů (důchodců) živnostníkov
spíš je to tak,kajo když jsem stavěl barák a chodila pomáhat celá familie.taky jsem jim neplatil,jen je potom pozval na koludačku se zabijačkou. anebo když u souseda na zahradě taky makaj rodiče a děcka a úrodu místo do sběrny rozdaj po rodině.
Pak se dá ještě řešit Dohodou o provedení práce do 10 tis.neodvádíte socko ani zdravko.Ale musíte být přihlášen na FU jako plátce - ze závislé činnosti a na konci roku dělat roční výkaz. A nebo ještě jestli mají auto, tak na to zaplati silničku a dělat cesťáky, tak se vám to vyplacené dostane aspoň do nákladů. Ono je to někdy složité, ale proč platit státu něco navíc, že?
Ale ono je to spíš o tom, že si myslí, když jsou rodiče, tak se jich právě tyto formality netýkají. Ta dohoda je sice nejlepší, ale ani na tu nikdo z nich nechce přistoupit právě kvůli tomu papírování a to ještě nic netuší o zdravotních prohlídkách od 1.4.
Pro nás je to jednoduché, pro ně z toho vyplývají další povinnosti, které nechtějí. On by je syn platil klidně ze svého, aby o nich v DE nebyla ani zmínka, ale jde o to, že tam prostě jsou, pracují pro něj a bohužel jejich činnost je povahy pracovního poměru.
==pro ně z toho vyplývají další povinnosti, které nechtějí.
No a vo co de? Nechtěj papírovat aby to bylo v cajku
a tak se syníček i oni budou klepat strachy jestli na ně "dojde" s pokutama. Jestli potom budou chtít nebo nebudou to se jich asi nikdo ptát nebude.
Což se zeptat takto: není (čistě náhodou) v tom maloobchodě nějaký jejich majetek který má synáček v nájmu? Asi již víte kam mířím. Hezký den
Přiznávám, že nechápu, proč se brání uzavřít DPP. Jednak vyřeší rizika ohledně buzeračního zákona, ale daňově ho to vyjde lépe.
Nebude je platit z čistého, ale z daňových nákladů. Rodiče se dani vyhnou taky, ikdyž za cenu podání DP. A podnikateli klesne daňový základ i VMZ (pokud nenarazí na min. hodnoty).
Spíš to vypadá, že kvalifikovanou radu bez osobních invenktiv dokázal poskytnout jen pája. Proč nechtějí? No protože nedokážou pochopit, že nemůžou synovi pomáhat jen tak, bez toho, aby museli vyplňovat nějaká lejstra. Je to jejich syn. A proč nechce syn? No vím já? Dělali to tak do teď a bylo to v pohodě. Je to chlap no. Jeho účetní mu to tak posvětila, tak co. Já to vidím jinak a prosila jsem o radu od někoho, kdo má víc zkušeností.
>>>>Děkuji moc. Já si to myslela. Jen jsem potřebovala
>>>>pomoc od někoho, kdo to ví :-)
>>>
>>>Přiznávám, že nechápu, proč se brání uzavřít DPP.
>>>Jednak vyřeší rizika ohledně buzeračního zákona, ale
>>>daňově ho to vyjde lépe.
>>>Nebude je platit z čistého, ale z daňových nákladů.
>>>Rodiče se dani vyhnou taky, ikdyž za cenu podání DP.
>>>A
>>>podnikateli klesne daňový základ i VMZ (pokud
>>>nenarazí
>>>na min. hodnoty).
>>Také mě to napadlo hned, že by je měl v nákladech a
>>co
>>jde?
>>Spíš to vypadá, že si někdo rád pokecá hodinu o
>>ničom.
>
>Spíš to vypadá, že kvalifikovanou radu bez osobních
>invenktiv dokázal poskytnout jen pája. Proč nechtějí? No
>protože nedokáž
ou pochopit, že nemůžou synovi pomáhat
>jen tak, bez toho, aby museli vyplňovat nějaká
>lejstra. Je to jejich syn. A proč nechce syn? No vím já?
>Dělali to tak do teď a bylo to v pohodě. Je to chlap no.
>Jeho účetní mu to tak posvětila, tak co. Já to vidím
>jinak a prosila jsem o radu od někoho, kdo má víc
>zkušeností.
Když to není o tom, co oni chtějí nebo nechápou, Prostě když to nebude podle zákona, tak si koledují.
Paní Evo M. vidíte stejně jako pája o ostatní, že nejméně 1x týdně se zde projevuje Palivcův syndrom (jistě si ještě pamatujete co jsem o něm psal) a že je těžké nesnažit se
o pomoc těm co se ptají i když by někdy bylo vhodnější
použít protiinfarktový syndrom. Hezký večer
Ne žádná lejstra ale lejstra na prac. poměr a pod.
bylo v původním dotazu. Bez lejstra vám dnes nikdo nedá ani přes h.... , jedno lejsto (a vy s paní Evou M. jistě jaké) by tento problém vyřešilo (i po dědickém řízení).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2012 14:27
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti, pokud rodiče pomáhají synovi se živností (maloobchod), musí být sepsána nějaká smlouva případně DPP, DPČ? Pomáhají mu dle možností téměř každý den. Nejde mi teď o daňové hledisko, ale spíš z pohledu novely Zákona o zaměstnanosti. Z jejich pohledu jen pomáhají synovi v jeho obchodě, tak co by proti tomu někdo mohl mít. Ale já si myslím, že v pořádku to není. Možná to moc prožívám. Tak co vy zkušenější na to? Děkuji