Re: chyba zaúčtování min.let
No ještě na účtě 325/518 mám to pojištění a úroky - to znamená, že to bývalá paní účetní odpočitávala 2x. takže úroky a pjištění má být pouze na 325. Faktura je zaúčtována na 042/321, ale uhrazená 461/211. Je to trošku pomotané. A čím více nad tím přemýšlím tak mi to nedává smysl. jak teda opravit. na 461 snížit ten úvěr o fakturu (tu přeúčtovat kam?), pak snížit o pojištění a úroky a nechat ty nechat pouze na 325, kde se mi tvoří také mínusové položky. jsem z toho už jelen.
>>>Dobrý den,
>>>
>>>potřebovala bych poradit. Převzala jsem účetnictví a
>>>našla jsem chybu v zaúčtování, která se táhne od
>>>r.2008.
>>>
>>>Jednatel spol. si pořídil automobil 169 tis. z toho
>>>62
>>>tis. uhradil hotově prodejci na základě fakutury a na
>>>zbytek částky si vzal úvěr. Úvěr se vším všudy
>>>(pojištění, úrok) činí 253 584,- a je na účtě 461.
>>>Jenže
>>>bývalá paní účetní těch 62 tis. zaúčtovala jako
>>>splátku
>>>úvěru a ne jen jako uhrazenou fakturu. Nyní jsem se
>>>na
>>>účtě 461 dostala do mínusu. Přes jaké účty mám
>>>opravit
>>>zaúčtování faktury a dostat se tak zpět na řádné
>>>čerpání úvěru? Prosím poraďte někdo. Začínám být
>>>bezradná.
Ještě jeden poznatek - pojištění a úroky byly zaúčotvány na 325 v roce 2008, ale v počátečním stavu 2009 už tam zbytek není. Nevím kam se ztratil.
>>>
>>>Předem moc děkuji.
>>
>>Přeúčtujte z 461 na 022 (kde účtujete o automobilu),
>>podle toho, co píšete, tak musí být i špatný zůstatek
>>na 022. Ta faktura měla být v roce 2008 zaúčt.
>>042/321.
>>
>No ještě na účtě 325/518 mám to pojištění a úroky - to
>znamená, že to bývalá paní účetní odpočitávala 2x.
>takže úroky a pjištění má být pouze na 325. Faktura je
>zaúčtována na 042/321, ale uhrazená 461/211. Je to
>trošku pomotané. A čím více nad tím přemýšlím tak mi to
>nedává smysl. jak teda opravit. na 461 snížit ten úvěr o
>fakturu (tu přeúčtovat kam?), pak snížit o pojištění a
>úroky a nechat ty nechat pouze na 325, kde se mi tvoří
>také mínusové položky. jsem z toho už jelen.
Zřejmě byly přeúčtovány na 548 - pojištění a 563-úroky. A co účet 321. Ten by tedy ale neměl sedět, když místo na 321/211, zaúčtovala na 461/211. Držela bych se splátkového kalendáře, zkontrolovala, zda je půjčená suma v 2008 zaúčt. správně a pak všechny úroky a pojištění. To pojištění a úroky vždy přeúčtovávám rovnou při stržení s jistinou na 548 a 563.
Myslíte ty úroky a pojištění? Pokud ano, tak v daném roce musí být vždy zaúčtovány do nákladů, takže účet 325 by měl být vždy na konci roku nulový. Účet 321 Vám tedy sedí? Podívejte se ještě na něj, protože nemůže sedět, musí tam chybět k úhradě těch 62 tis.
Jak jsem psala, zkontrolujte ten splátkový kalendář, zjistěte kolik má činit zůstatek a upravte podle toho účet 461, pojištění a úroky tohoto roku zaúčtujte do daňově účinných a zbytek dejte jako nedaňové položky (pokud to je z minulých let špatně). Jinak ta suma 62 tis. by tedy měla být přeúčtována na 321. Řeknu Vám teda, že Vám v tom ta předchozí účetní udělala pěknej bordel.
No to mi povídejte. 321 nesedí vůbec. Mám tam zůstatek přes 200 tis. tak jsem to hold hodila na 648 a zdaníme to asi znova. Nemám totiž z toku 2008 žádné doklady, jen hlavní knihu. rok 2009 není vůbec ukončen. Paní nedělala rezervní fond. No všechno zpětně.
Účet 325 bych vůbec nepoužívala, účtuji tak, že pokud mi z bú strhnou splátku na úvěr, ve které je zahrnuta jistina, pojištění a úrok, pak tuto splátku naúčtuju na 461/221. Úroky a pojištění přeúčtuji interním dokladem na 562+548/461.Tím pádem Vám na 461 zůstane pouze zaplacená jistina.
562, 548/325
A udělejte si analytiku tak, abyste věděla, že to patří do nedaňových. Já např. používám analytiku pro nedaňové účty devítku. Takže u mě bych účtovala 56209,54809/325.
>>>>>
>>>>>Ještě asi blbý dotaz, ale když budu z účtu 325 dávat
>>>>>vše do nákladu, ale nemám počáteční stav, tak budu v
>>>>>mínusu. Tomu teď nějak nerozumím.
>>>>
>>>>Účet 325 bych vůbec nepoužívala, účtuji tak, že pokud
>>>>mi z bú strhnou splátku na úvěr, ve které je zahrnuta
>>>>jistina, pojištění a úrok, pak tuto splátku naúčtuju
>>>>na 461/221. Úroky a pojištění přeúčtuji interním
>>>>dokladem na 562+548/461.Tím pádem Vám na 461 zůstane
>>>>pouze
>>>>zaplacená jistina.
>>>
>>>Aha.... mockrát vám děkuji za ochotu a čas. Ani
>>>nevíte
>>>jaký jste mi vytrhla trn z paty. Už to dávám do
>>>pořádku. A zůstatek z 325 z loňských let bych měla
>>>převést
>>>kam?
>>
>>Pokud to jsou ty úroky a pojištění, pak zaúčtujte
>>nedaňově na ty účty 562 a 548.
>
>To znamená, že budu účtovat 325/562(548)? Ještě jsem
>to nedělala.
Tak to Vám vůbec nezávidím, pokud nemáte doklady, tak je to špatný. Já jsem takový podobný bordel přebírala v roce 2005 a také tam skoro nic nesedělo, chybělo atp. Upravila jsem vše v rámci možností, co nebylo už doložitelné apod., tak jsme také znovu danily. Takže být Vámi, nedělám si s tím úvěrem hlavu, upravte vše tak, aby Vám to sedělo, dodaňte co musíte.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2012 9:41
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Převzala jsem účetnictví a našla jsem chybu v zaúčtování, která se táhne od r.2008.
Jednatel spol. si pořídil automobil 169 tis. z toho 62 tis. uhradil hotově prodejci na základě fakutury a na zbytek částky si vzal úvěr. Úvěr se vším všudy (pojištění, úrok) činí 253 584,- a je na účtě 461. Jenže bývalá paní účetní těch 62 tis. zaúčtovala jako splátku úvěru a ne jen jako uhrazenou fakturu. Nyní jsem se na účtě 461 dostala do mínusu. Přes jaké účty mám opravit zaúčtování faktury a dostat se tak zpět na řádné čerpání úvěru? Prosím poraďte někdo. Začínám být bezradná.
Předem moc děkuji.