Re: sleva na manželku
Děkuji, jen se chci ještě ujistit, vyplňovala jsem to ve formuláři v excelu z internetu, tedy myslíte, že všechny údaje mají být stejné, pouze doplním tu manželku a upravím řádek č. 84 sražené zálohy, které ponížím o částku, které byla vrácena již za podávané přiznání (4500,-) . měla bych k tomu taky dát nějaký vysvětlující dopis, aby věděli, jak jsem došla na konečné výsledek?
moc děkuji za ochotu.
Vyplníte tak, jak píšete, daňové přiznání bude dodatečné. Žádné vysvětlení k tomu nebudete psát.
Tak s tímto přímo nesouhlasím - já osobně jsem vysvětlení na popud pracovnice z FÚ dávat musela! Takže to už je volba, kterou si sami vyberete. Zákon to neukládá, ale FÚ může chtít doložit vše, co vede ke správnému výpočtu - bez vysvětlení se nemohou dopočítat ani oni!
S tímto souhlasím. Sama jsem se setkala s tím, kdy úřednice z FÚ požadovala dle mě naprosto nepotřebný papír. Koneckonců - potvrzení z Úřadu práce o evidenci je podle mě pro daně také nepotřebný papír - víme všichni, že to, že je někdo na ÚP, ještě neznamená, že nemá příjmy,že.
Paní Renato, naprosto s Váma souhlasím. Ano evidence neznamená, že nemám příjmy. Já když někdy před 11 lety začínala na FÚ, tak nám bylo na školení řečeno, že máme striktně vyžadovat podložený celý rok, např. potvrzením z ÚP, protože spousta lidí ani neví, co do přiznání musí dát a co ne. Od té doby se toho spousta změnilo, ale z vlastní zkušenosti vím, že některé pracovnice pořád jedou tu stejnou lajnu a toto potvrzení vyžadují. Naprosto zbytečně. A taky můžu říct, že mi bylo při kontrole nadřízeného orgánu vytýkáno, že nemám od poplatníka doložený celý rok, že to je na zahájení vytýkacího řízení. Ale to jen tak pro info.
Ne, to v žádném § není. Podle mého pokud poplatník podepíše daň. přiznání, tak prohlašuje, že uvedl všechno a dobře. Tenkrát to bylo tak, že v DP byl uveden pouze příjem z §7 od 1.1. do 30.6. pak přerušení, paní z FŘ chtěla vědět, co dělal zbytek roku. Co když prý měl příjem na který zapomněl. A výzvou ve vyt. řízení bych měla zpochybnit jeho nulové příjmy za 2. pololetí. No myslela jsem si své, to bych musela zpochybňovat vše. Ale je spousta pracovnic, které to zdokumentovat chtějí. Ale je pravda, že se mi párkrát stalo, že dal poplatník pouze §7 a pak jsem zjistila, že měl i §6, ale to prý mu udělali v práci, tak co to tam bude dávat znovu :-) A i když čtete některé dotazy tady na fóru, tak se na jednu stranu není co divit.
Ale ale, jak to že to zákon neukládá?
Daňový řád §141
(5) V dodatečném daňovém přiznání nebo dodatečném vyúčtování uvede daňový subjekt rozdíl oproti poslední známé dani a den jeho zjištění; v případě dodatečného daňového přiznání nebo dodatečného vyúčtování podle odstavců 2 a 4 (daň nižší nebo stejná) uvede i DŮVODY pro jeho podání.
Takže příloha podle zákona být MUSÍ!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2012 22:31
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak postupovat, když jsem byla na rodičáku v r 2009 a v r 2010. Podávali jsme manželovi sami přiznání, ale neuplatnili jsme slevu na manželku, bohužel jsme nevěděli, že rodičák se do příjmu manželky nezapočítává. Měla bych podat dodatečné přiznání? Pokud ano, co přesně vyplňovat, nevím, které řádky. Přiznání bylo klasické, jen příjem od zaměstnavatele a pronájem, pak sleva na poplatníka a 2 děti, v r. 2009 mu vraceli 4500 a v r 2010 6500,- Prosím o radu, jak postupovat v tomto případu. děkuji.