OSVČ účetní a datová schránka

• (neregistrovaný)

21. 3. 2012 11:33

Prosím o zkušenosti.
    Jsem OSVČ - účetní. Veškeré měsíční výkazy ohledně mzdových věcí klientů posílám poštou (OSSZ, zdravotní pojišťovny). Šlo by v tomto případě využít MOU datovou schránku? Pro doručení ve formátu PDF? Musel by tam být naskenovaný podpis?

(mám sice elektronický podpis, ale na jeho využití bych potřebovala plné moci od klientů dodané na příslušné úřady)

Děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2012 11:56

Eva M.

Re: OSVČ účetní a datová schránka
      Pokud Vás klienti zplnomocní, můžete ze své datové schránky posílat cokoliv i za své klienty, dělám to taky tak. Ale pozor - samozřejmě v předepsaném formátu. Takže pokud je např. u přiznání vyžadován XML pro poslání datovou schránkou, měla byste to tak poslat bez ohledu na to, jestli posíláte za sebe nebo klienty. Některé úřady berou i PDF-ka tam, kde by měli brát XML-ka, protože s těmi XML ještě pořádně neumí, ale nespoléhala bych na to.
      Další možnost je, aby Vám klienti zpřístupnili SVOJE datové schránky (právnické osoby ji stejně musí mít zřízenou). Mohou vás tam přidat jako pověřenou osobu (nebo jak se tomu správně říká) s vymezenými pravomocemi a pak můžete odesílat z jejich schránek.

• 21. 3. 2012 12:28

Maxx (neregistrovaný)

Děkuji za rekaci. Ale mě až tak nejde o FÚ, ale o zdravky a OSSZ. Klienti jsou taky OSVČ, takže bez datových schránek.
      Ptám se na to zplnomocnění proto, že když dám něco se svým podpisem do obálky (nebo donesu na podatelnu), tak taky nikdo nezkoumá, kdo jsem.
      A měsíční hlášení na zdravotní pojišťovny se snad neposílají v XML, ne?

• 21. 3. 2012 18:25

Eva M.

Máte pravdu, na zdrav.poj. je to nějaký divný formát OOP, na sociálku je to XML.

• 22. 3. 2012 8:41

Maxx (neregistrovaný)

Poslala jsem dotaz na jednu zdr. pojišťovnu a přišla mi odpověď:
      e-mailem zasílat nelze, přes datovou schránku ano, ve formátu PDF

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).