Re: OSVČ účetní a datová schránka
Pokud Vás klienti zplnomocní, můžete ze své datové schránky posílat cokoliv i za své klienty, dělám to taky tak. Ale pozor - samozřejmě v předepsaném formátu. Takže pokud je např. u přiznání vyžadován XML pro poslání datovou schránkou, měla byste to tak poslat bez ohledu na to, jestli posíláte za sebe nebo klienty. Některé úřady berou i PDF-ka tam, kde by měli brát XML-ka, protože s těmi XML ještě pořádně neumí, ale nespoléhala bych na to.
Další možnost je, aby Vám klienti zpřístupnili SVOJE datové schránky (právnické osoby ji stejně musí mít zřízenou). Mohou vás tam přidat jako pověřenou osobu (nebo jak se tomu správně říká) s vymezenými pravomocemi a pak můžete odesílat z jejich schránek.
Re: OSVČ účetní a datová schránka
Děkuji za rekaci. Ale mě až tak nejde o FÚ, ale o zdravky a OSSZ. Klienti jsou taky OSVČ, takže bez datových schránek.
Ptám se na to zplnomocnění proto, že když dám něco se svým podpisem do obálky (nebo donesu na podatelnu), tak taky nikdo nezkoumá, kdo jsem.
A měsíční hlášení na zdravotní pojišťovny se snad neposílají v XML, ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2012 11:33
Prosím o zkušenosti.
Jsem OSVČ - účetní. Veškeré měsíční výkazy ohledně mzdových věcí klientů posílám poštou (OSSZ, zdravotní pojišťovny). Šlo by v tomto případě využít MOU datovou schránku? Pro doručení ve formátu PDF? Musel by tam být naskenovaný podpis?
(mám sice elektronický podpis, ale na jeho využití bych potřebovala plné moci od klientů dodané na příslušné úřady)
Děkuji za reakce.