Re: rodičovská dovolená
Jestliže jste na RD u svého zaměstnavatele, jistě jste u něho požádala o RD ( povinnost podle ZP). Záleží na tom, do kdy jste požádala,pokud ne, má se za to, že jste na RD do 3 let věku dítěte. Tedy první prac.den následující po 3,narozeninách druhého
d. byste měla nastoupit. Jestli ukončil zaměstnavatel činnost, měl Vám dát výpověď s nárokem na odstupné. Jsou-li to již dva roky je otázka, zda jste pro něj vůbec byla na RD. V každém případě Váš p.p. nebyl a není řádně ukončen ať z jakýchkoli důvodů.
Uzavřít pr.pom. jinde můžete, nerozlišuje se již dávno na hlavní a vedlejší, ale musíte si dát ve svém zájmu do pořádku vztah s prvním zamtelem. Zjistěte si nejdřív na své ZP, zda a kdy Vás odhlásil.
Jestliže jste tedy žádala u zaměstnavatele o dva roky, měl právo očekávat, že nastoupíte po těchto dvou letech.
Tím jste se připravila o možnost výpovědi z organiz.důvodů. Aůle přesto byste měla mít prac.poměr řádně ukončený, vidíte, že V8s ani neodhlásil z pojištění.
Zajděte ještě na Vaši přísl. OSSZ, zda vám vystavoval evidenční listy ¨důchodového pojištění a do kdy naposledy.
Pavlo, já vím,že s druhým dítětem po 2 letech, to jste přece psala.
Vv jste ale po těch 2 letech měla nastoupit po době, o kterou jste požádala a to byly právě ty dva roky. Tím jste ztratila možnost obdržet výpověď z organizačních důvodů ( zrušení organizace) a tím i odstupné !Napište ještě datum, kdy jste tedy měla nastoupit
( den po druhých nar.2.dítěte)- jak je to dlouho ?
Tak že první pracovní den po tomto datu byste měla nastoupit do práce. Je potřeba navázat kontak z bývalým zaměstnavatelem a domluvit se co bude. Pokud nemáte ukončený PP a budete moci nastoupit, tak máte nárok na odstupné, protože by vám musel dát výpověď on, když nemá kde vás zaměstnan. Jestli ale budete mít už jiného zaměstnavatele a do práce byste se nemohla vrátit, musíte dát výpověď vy tak, aby vám PP skončil do 31.8. a nebo se na skončení PP dohodnout nejpozději dnem 20.9.
V každém případě musíte zjistit co se stalo se zaměstnavatelem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2012 13:31
Dobrý den, prosím o radu. V září mi končí rodičovská dovolená u svého zaměstnavatele. Zaměstnavatel před 2 roky svoji činnost ukončil tudíž se nemám kam vrátit. Na rodičovské dovolené jsem byla se 2 dětmi. 1 dítě 3 roky a druhé 2 roky. Tzn. že na odstupné nemám nárok? Našla jsem si novou práci kde nastupuji v červnu. Nevím, zda-li má ukončit pracovní poměr u bývalého zaměstnavatele a uzavřít hlavní pracovní poměr u nového zaměstnavatele nebo do září pracovat na Dohodu o pracovní činnosti a až od září na HPP. Mám strach, kdybych náhodou po měsíci skončila jak by se to řešilo. Prosím o pomoc.