Re: sleva na dani-manželka
ještě poznámka, manžeklka žádné DP za sebe podávat nebude, páč si nemá co uplatnit,, zálohu žádnou na daních asi neměla když je na rodičovské. Manžel su u svého zaměstnavatele uplatní na sebe, NA NI, na dítě a stavební! Možná po něm bude chtít mzdová účetní čestné prohl. od manželky, že její o příjmy ( rod. příspěvek příjem NENÍ) nepřesáhly 68 tis.
ony jsou snad její příjmy osvobozené, že nebude podávat dp???
Tak jsem se dostala znovu k odpovědím na můj dotaz. Již jsem se domnívala , že manželka zdaní své jediné příjmy z příležitostného prodeje na Fléru (když rodičov.přísp. se nepočítá) a do příjmu dá prodej na Fléru bez provizí Fléru a protože jde o §10 - výdaje v prokazatelné výši, tak by tam mohla dát aspoň poštovné dle podacích lístečků. Rozdíl ke zdanění by tak byl o něco vyšší než jsem psala v zadání dotazu. Oproti tomu by si pak dala slevu na dani na poplatníka, tj. na sebe a výsledek by byla nula.
Účtomaminko, prosím o navedení na stránky Fléru, kde se o tom co jste psala píše. Nějak to nemohu najít. Můžete mi sem vložit konkrétní stránku http? Moc děkuji.
A ještě mám dotaz, kdo může být OSVČ bez živnostenského listu?
Je to dobře, dle mého jen proto, že měla příjem menší než 68 tisíc.!!!Pokud není živnostník a na Fleru prodává, tak musí počítat celou částku prodeje, celkem tedy 36 tisíc!!!! tam se náklady nedají uplatnit!!!!! Je to jen příležitostný prodej!!! to musíte tvrdit a nedává to tam za účelem podnikání!!!! A poštovné na Fleru hradí kupující!!!! Dívněte se na Fler, tam je porada k přiznání daní z prodeje na Fleru a hezky je to tam popsané, takže přeji at prodává a prodává a ž do výše 68 tis. Fler je SUPER!!!!
Děkuji za upozornění na radu na Fléru. Tam jsem se nedívala. Samozřejmě tvrdí, že jde o příležitostný prodej. Někdy neprodá dlouho nic, pak zase něco. Není to tak, že lze s příjmem počítat. Když se podaří, je ráda, protože mají malé děti (3 a 5 let) a ona sama je moc šikovná a nerada zahálí. Na Flér tedy hned kouknu. Jen mudruju, zda počítat hodnotu prodaného zboží vč. poštovného, ale bez provize Fléru a zda třeba nějak vyloučít to, za co jí přišly peníze až v r. 2012. Poradíte mi ještě účtomaminko?
Mohla bych ještě reagovat? Manželka chce příjmy přiznat, ne že ne. Jen jde o to jak vyplnit DP, do kterého §, zda §10 nebo §7?. Když §10 (zkušební rok) tak dát jen příjmy (všechno co jí přišlo v 2011 na účet) a výdaje nedávat,či
Když §7 tak třeba uplatnit výdaje paušálem? Může začínat jako osoba bez živnost.listu?ŽL v 2011 ještě neměla, hovořili jsme o tom a včera na ŽÚ šla.
ěla jen rodičovský příspěvek) ?>>Je to dobře, dle mého jen proto, že měla příjem menší
>>než 68 tisíc.!!!Pokud není živnostník a na Fleru
>>prodává, tak musí počítat celou částku prodeje, celkem
>>tedy
>>36 tisíc!!!! tam se náklady nedají uplatnit!!!!! Je
>>to jen příležitostný prodej!!! to musíte tvrdit a
>>nedává to tam za účelem podnikání!!!! A poštovné na
>>Fleru
>>hradí kupující!!!! Dívněte se na Fler, tam je porada
>>k
>>přiznání daní z prodeje na Fleru a hezky je to tam
>>popsané, takže přeji at prodává a prodává a ž do výše
>>68
>>tis. Fler je SUPER!!!!
>
>
>ježišmarja co to tu tvrdíte za bludy? je to opakovaná
>činnost za účelem příjmů, je to nedovolené podnikání.
>to za prvé. zadruhé, i v §10 lze samozřejmě uplatnit
>příjmy.
Nemyslím, že by se muselo jednat o nedovolené podnikání. Vždyť kdy se ví, že se něco co podaří prodat co se vytvoří?
Jednou se prodá, pak dlouho nic a pak třeba o vánocích více.
Počítejte prosím:
27 tis. bylo za tvoření
Flér si přidá 11 %, tj. 2970 Kč
k tomu si přidala poštovné + balné (poštovné dle lístečků zaplatila). suma sumárum 27 tis. za rok je tak moc, aby šlo o nedovolené podnikání.
Na Fléru nabízí to, co má i navíc. Šije pro své děti a rodinu a ušije i něco navíc, protože jí to baví a nezahálí. Byla doma s dětmi, které ještě nechodily do školky, protože nebylo místo (až letos 2012 mají školku).
Jako když Vám zbydou jablka, nebo prodáte králíky, vše nesníte a semtam prodáte. Ty také dají nějakou práci (voda,postřik, nůžky na prostříhání..krmení).
avíc. Šije pro své děti a
>rodinu a ušije i něco navíc, protože jí to baví a
>nezahálí. Byla doma s dětmi, které ještě nechodily do
>školky, protože nebylo místo (až letos 2012 mají školku).
>Jako když Vám zbydou jablka, nebo prodáte králíky, vše
>nesníte a semtam prodáte. Ty také dají nějakou práci
>(voda,postřik, nůžky na prostříhání..krmení).
prodej věcí nových opakovaně (tj. i dvakrát za sebou nebo každý rok jednou) za účelem zisku JE podnikání. za první rok jí nikdo hlavu neutrhne, zvlášť když to přizná. i když jí daň nevyjde, tu povinnost podat dp má. jabka a králíci je něco jiného, to je zemědělská výroba §10 a tam z přebytků žl nepotřebuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2012 14:06
Manželka má příjmy z příležitostné činnosti (prodala nějaké své patchworky přes flér). Celkem 36 tis. Kč, z toho provize Fléru, poštovné a materiál cca 8 tis.Kč. Rozdíl §10 cca 28 tis.Kč.
V jejím DP bude před zdanění Kč 28 tis., daň 4200, sleva na poplatníka Kč 23640, výsledná daň = 0
Její manžel má pouze příjmy ze závislé činnosti, uplatní si děti, jí - manželku, jako vyživovanou osobu a také úroky ze staveb.spoření.
Je dobře postup, tj. manželka si uplatní slevu 23640 Kč na poplatníka ve svém DP a manžel slevu na manželku 24840 na manželku, protože její příjmy nepřesáhly Kč 68 tis.Kč(měla jen rodičovský příspěvek) ?