Re: Přenesení daňové povinnosti - výhoda
Musím napsat, že jste mě při pátku hezky rozesmála. A nemyslím to zle, chápu Vás, zvlášť když jste se s přenesou povinností (PP)setkala poprvé. Ale k otázce, ne nemůže říct že PP nechcete, dodavatel Vám fakturu nepředělá a vy se s ní musíte poprat. Nejdřív si zjistěte jak se s PP "vyrovná" Váš účetní sw, aby jste měla vypočtenou daň na daňovém přiznání ve správných řádcích. Nicméně postup co jste popsala je správný. Otázku výhodnosti neřešte, nemáte volbu výběru. Kromě daňového přiznání budete muset FU poslat ve formátu xml přes datové schránky i hlášení o přijaté PP. Ve zdejší historii k tomuto tématu najdete spoustu rad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2012 15:36
Dobrý den,
dostali jsme od dodavatele fakturu, na které je částka 16500 Kč, DPH 20% 0 Kč, cena celkem 16500 Kč a pod tím je napsáno, že se jedná o přenesení daňové povinnosti.
Chci se zeptat, jak toto funguje? Chápu to tak, že budu muset spočítat 20%DPH z 16500 Kč, tu odvést státu a pak si ji ještě nárokovat jako DPH na vstupu.
Dále by mě zajímalo, zda je toto pro nás výhodné? A mohu dodavateli říct, ať fakturu opraví a pošle mi ji již s DPH a cenou celkem? Že přenesení daňové povinnosti nechci? Nebo to musím akceptovat?
Děkuji za odpověď, vůbec si nevím rady.