Re: svobodná matka
Kdyby to bylo tak jednoduché, to by byl na světě pěkný bordel.
Takže zodpovědný měl být, než jste otěhotněla. Teď už mu bohužel nic nepomůže. Pokud se prokáže, že je otcem dítěte, platit na něj ze zákona musí. Pokud ho uvedete jako otce. Automaticky na něj ale neplatí - toto rozhodne soud. Příjmení dítěte si sama rozhodnout nemůžete, pokud jste svobodná, může mít dítě příjmení po Vás, nebo - pokud bude partner souhlasit, tak po něm.
Ze zaměstnání Vám bude náležet mateřská a pak následně po půl roce rodičovský příspěvek. To je asi tak v kostce vše.
není to jednoduché, býv. přítel je stále bez práce, na ÚP je již přes tři roky, žádnou podporu nebral..trv. bydliště má stále u rodičů v RD, ale bydlel u mě..
A kde bydlí teď, v mamá hotelu? Pokud jste se rozhodla to dítě mít, bude veškeré rozhodávní jen na Vás, ale myslím si, že to zvládnete. Věřte, že to stojí za to, já mám 3 děti a jsem ráda, že je mám. Jen si to zařiďte tak ať se nemusíte starat ještě o "přítele", vypadá to, že je dost nezodpovědný. Já měla štěstí, otec se vždy staral. Přeji vám ať to vše zvládnete a jste spokojeni Vy i to maličké.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2012 22:23
Dobrý den,
prosím o pomoc, čekám dítě, a býv. přítel za ně nehce být jakkoli zodpovědný.
Mám byt v os. vlastnictví, pracuji, prům. mzdu mám 26000,- čistého, letos mi bude 40 let a bude to mé 1. dítě.
Pokud uvedu jméno otce do rodného listu, bude na něj muset automaticky platit? Pokud ho neuvedu, neztratím tím nárok na příspěvky? Mohu si určit příjmení dítěte sama? V tomto nemám vůbec jasno..
Jaké příspěvky mohu žádat a v jaké výši je mohu očekávat?
Jaké všechny úřady s tím souvisí?
Z různých diskuzí mi není vše jasné, jak by vše mělo být, abych sebe a dítě vůbec uživila..
Děkuji za podrobné vysvětlení, Šárka