Re: Prodejna v družstevním vlastnictví
Předpokládám, že koupil družstevní podíl (v PU asi 069) a nikoliv nebytovou jednotku (v PU 021). V DE budete evidovat členský podíl nikoliv dlouhodobý majetek. V každém případě není co odepisovat.
Teprve až se jednotka zapíše do KN bude ji mít ve vlastnictví. Podle Ústavy je vlastnictví jen jedno, takže nemusíte bádat nad jeho neexistujícími rozdíly. :-))
Až bude vlastnictví jednotky přepsáno z družstva na OSVČ máte právo začít daňově odepisovat.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2012 11:59
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, fyzická osoba (plátce DPH, účtující v DE) koupila v roce 2011 družstevní podíl na prodejnu (nebytový prostor) za 1.500.000,-, který se bude převádět do osobního vlastníctví až v roce 2012. Potřebovala bych poradit, jestli u družstevního vlastnictví je něco jinak než u soukromého vlastnictví? Můžete mi prosím poradit jak to zaúčtovat?
A pak jsem se chtěla zeptat, jestli je možné zatím prodejnu neodpisovat, dle mého je to totiž na mě jestli budu chtít hned odpisovat nebo ne?