Danové přiznání FO - potvrzení eviden ÚP

• (neregistrovaný)

26. 3. 2012 5:50

Dobrý den, podal jsem si danové přiznání fyz. osob za 2011, ale baba z finančáku chce doložit několik měsíců na ÚP, mám tam přeplatek na dani. Jedná se o potvrzení evince na ÚP. Má FÚ nárok ze zákona na tento dokument, nebo je to zas nějaký rozmar z jejích strany ? ÚP vydává potvrzení o evidenci, nejsou však na něm žádné finanční údaje.
    Děkuji za odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2012 9:53

JanaS. (neregistrovaný)

Re: Danové přiznání FO - potvrzení evide
      Dobrý den,

tento požadavek FÚ je zcela běžný. Dle některých lidí na to prý nemají nárok, ale já se obávám, že pokud jí to nedodáte, tak přiznání Vám nepřijme a udělá Vám peklo. Jestli s tím nemáte problém, tak jí ten dokument okopírujte a dejte jej k přiznání (já osobně jej například po lidech požaduji, protože vím, že to na FÚ budou chtít...). Finanční údaje nejsou z tohoto výpisu důležité - dokládáte pouze celý rok, co jste dělal...

• 26. 3. 2012 16:33

anonymm (neregistrovaný)

Souhlasím, taky vyžaduji od lidí, když chtějí udělat DPFO, aby se tam nemuseli dohadovat. Jde jim o prokázání celého roku, aby byla uplatněna sleva na poplatníka dle zákona.

• 29. 3. 2012 14:33

kačer (neregistrovaný)

Tak já jsem jim tam nechal samozřejmě přílohu ze závislé činnosti a funkčních požitků, ovšem taky jsem zdůraznil, že jim klidně podepíšu čestné prohlášení, že jsem nepracoval, to následně úřednice FU odmítla s tím že čestné prohlášení nic neznamená a že si každý může podepsat co chce, že chce potvrzení o evidenci na UP. Já totiž předpokládám, že se v danovém přiznání udávají příjmy, kterých jsem dosáhl a následně nárokuji přeplatek daně, který jsem doložil, proč bych měl navíc dokladovat UP ... ad si dá požadavek na UP.

• 29. 3. 2012 19:06

Zdena R (neregistrovaný)

Kačere, a proč se vůbec s babou dohadujete? Nemůžete přiznání fláknout do podatelny nebo poslat poštou? Ten požadavek mi přijde docela nesmyslný. V daňovém přiznání přiznáváte příjmy, případná podpora v nezaměstnanosti je osvobozena od daně, takže se v přiznání vůbec neuvádí. Navíc potvrzením o evidenci na ÚP neprokazujete, že jste neměl příjmy (mohl jste mít nekolidující zaměstnání do 4.000,- Kč/měs, nebo příjmy z pronájmu či z kapitálového majetku).

• 29. 3. 2012 20:10

kačer (neregistrovaný)

Zdeno přiznání, jsem již dávno podal, ale baba si mě vyžádala nedoručeným dopisem, nebyl tam ani termín do kdy se stavit, což musí uvést a jako každý jiný uřad musí zaslat doporučeně nebo do vlastních rukou. Tak jsem tam po nějaké době zašel. A celou dobu bručela, kde jsem byl, že chce telefonní kontakt nebo email, že na mě nemá kontakt, tak jsem ji řekl, že na mě má adresu uvedenou ... na DAP. Telefon je pro ně luxus, na tluč hubu nic neřeším :) Tak z ni vypadlo že chce papír od UP, což jsem předpokládal že je blbost, ale aspon jsem z ni vytáhl její adresu a pak oficiálně ji upozornil, že na tento požadavek nemá nárok, jelikož se nejedná o povinnou přílohu DAP. Email si přečetla (podle výpisu) a nic neodpověděla. Tak jsem zvědav co odepíše. FU má povinnost zaslat přeplatek do 30. dnů od podání nebo se to počítá od prvního dubna ?

• 29. 3. 2012 21:12

Zdena R (neregistrovaný)

Také by mě zajímalo, čím podepře svůj požadavek.

Letos se to počítá od 2. dubna. Přeplatek vznikne až v okamžiku, kdy je vyměřena daň a ta je vyměřena nejdřív v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání.

• 29. 3. 2012 23:28

kačer (neregistrovaný)

Zdeni, díky moc za info. Každopádně dám vědět jak to dopadne.

• 15. 4. 2012 18:28

kačer (neregistrovaný)

Dorazila odpověd z FÚ :)
      Dorazila odpověd ......

daňový subjekt v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob zdaňuje všechny příjmy za uvedené zdaňovací období, tj. za rok od 1.1.2011 do 31.12.2011 kromě příjmů, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny.
      Ve Vašem přiznání za rok 2011 máte doloženo Potvrzení o zdanitelných příjmech ze záviské činnosti pouze za XXX měsíc roku 2011. Jestliže jste neměl žádné další příjmy podléhající dani z příjmů fyzických osob za rok 2011 je potřeba to prokázat.
      A jestliže jste v byl mimo xxx 2011 evidován na úřadu práce, potvrzením o evidenci na úřadu práce prokážete, že jste neměl žádné další příjmy, které by měly být uvedy ve Vašem daňovém přiznání k dani z příjmů fyz. osob za rok 2011.

Tak teda nevím na co se to daňové přiznání podává, když ten cár papíru vlastně nic neznamená. Zapoměla mi uvést § znění, asi se nechtěla pochlubit z čeho čerpá ... asi ji osvítil duch moudrosti.

• 29. 3. 2012 19:09

Zdena R (neregistrovaný)

Tím chcete říci, že pokud budu pracovat například pouze půl roku (zbytek roku se budu válet na divánu), tak si dle zákona nemohu uplatnit slevu na poplatníka?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).