Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2012 7:20
Začátkem r.2011 jsem jako OSVČ onemocněla a tak jsem v dubnu požádala OSSZ o snížení platby zálohy z částky 4,6 tis.Kč. S ohledem na nízký zisk za leden-březen 2011 mi bylo stanoveno platit minimum, tj. 1 807 Kč. Já však počítala s uzdravením a proto jsem se na OSSZ domluvila ústně, že budu platit více, tj. 3 tis.Kč. Po skončení r.2011 však zisk byl skutečně nízký, takže výsledkem byla úspora zálohy celkem ve výši 19 tis.Kč. OSSZ však tvrdí, že došlo ke změně zákona č.589/92 Sb. (par.5, ods.3) a dobrovolná platba navíc proti jejich předpisuse automaticky neposuzuje jako záloha, ale jako dobrovolné zvýšení platby na důchodové pojištění a tudíž se přeplatek vracet nebude. Uvádím, že mě na to neupozornili anii jsem nic nepodepsala. V par. 14 se hovoří, že základ si určí OSVČ sama, jen se omezuje minimální částka ..... (neuvádí se forma rozhodnutí OSVČ, tak proč mi to berou? Prosím poraďte. Děkuji.