Re: Pracovní poměr
Do 10tis.odvádíte pouze 15% daň.Samozřejmě můžete podepsat prohlášení a uplatňovat odpočet na poplatníka.(jen u jednoho zaměstnavatele).
Do 10000,- se u DPP neplatí ani ZP, ani SP. Pokud nejste pojištěncem státu, musela byste si sama platit 1080,- Kč ZP a nebudete důchodově pojištěná. To hraje roli nejen v případě, že se bude jednat o důchod, ale nebudou se tyto měsíce počítat ani v případě, že budete v nejbližších letech žádat o podporu v nezaměstnanosti (podmínka je 12 pojištěných měsíců v posledních dvou letech).
Daňové podmínky jsou u všeho stejné (u DPP do 10000,- není navýšení daňového základu na superhrubou). U dohod není nárok na dovolenou, svátky, příplatky, pokud to není v dohodě přímo uvedeno.
Při DPP na 10000,- Kč budete mít sice 10000 v čistém, ale musíte si zaplatit samostatně ZP 1080, takže vám zbyde 8920,- a nebudete nemocensky ani důchodově pojištěna.
Při DPČ mi při hrubém 10000, vychází čistého 8900,- , jestli dobře počítám, což je jen o 20Kč méně, ale máte výše psané výhody, navíc lze sjednat nárok na dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2012 12:07
Dobrý den,
jsem zaměstnaná na hl.prac poměr u nezisk.organizace, která má v současné době finanční problémy. Nyní mi byla nabídnuta možnost pracovat zde na poloviční úvazek nebo na DPČ, popř. DPP s výdělkem cca 10.OOO,- hrubého měsíčně.
Může mi někdo poradit, co by pro mě bylo nejvýhodnější? Myslím i z důvodu odvodů SP, ZP, daň atd.
Děkuji.