Re: FVE-odpisy-můžete pomoci?
Ivano,
když jsme u těch chybiček, tak já bych odepisoval technologii 240 měsíců a stavbu elektráren (4-16). Ale proti gustu.... :-))
Hezký den!
Al,
trvám na tom, že uvedená stavební část FVE se odepisuje ve 4. skupině, pokud se jedná o volně stojící FVE. Pokud je FVE na budově, tak se jedná o technické zhodnocení budovy a odepisuje se jeko budova. Pokud máte argumenty svědčící Vašemu názoru, prosím uveďte je.
Hezký den!
P.S.
z literatury:
-venkovní stavební základ elektrárny včetně nosné konstrukce solárních modulů klasifikován kódem Klasifikace stavebních děl CZ-CC 230249 Stavby výrobní pro energetiku j.n.(kromě budov) tj. odpisová skupina 4,
- venkovní kabeláž pro vedení elektrické energie od panelů k místu spotřeby je klasifikován kódem Klasifikace stavebních děl CZ-CC 2224 Vedení místní elektrická a telekomunikační,tj. odpisová skupina 4,
U fotovoltaických elektráren instalovaných na střechách budov jsou stavební úpravy střechy včetně nosné konstrukce pro fotovoltaické panely a kabeláže pro rozvod elektrické energie z fotovoltaických článků technickým zhodnocením příslušné stavby,zatříděné v Klasifikaci stavebních děl CZ-CC.
§30b zákona o daních z příjmu
§ 30b Odpisy hmotného majetku využívaného k výrobě elektřiny ze slunečního záření
(1) Hmotný majetek označený ve Standardní klasifikaci produkce kódem skupiny 31.10, 31.20 nebo 32.10 využívaný k výrobě elektřiny ze zařízení pro výrobu elektřiny ze slunečního záření se odpisuje rovnoměrně bez přerušení po dobu 240 měsíců do 100 % vstupní ceny nebo zvýšené vstupní ceny.
(2) Odpisy podle odstavce 1 se stanoví s přesností na celé měsíce; přitom poplatník má povinnost zahájit odpisování počínaje následujícím měsícem po měsíci, v němž byly splněny podmínky pro odpisování. Při zahájení nebo ukončení odpisování v průběhu zdaňovacího období lze uplatnit odpisy pouze ve výši připadající na toto zdaňovací období. Odpisy se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.
(3) Technické zhodnocení hmotného majetku odpisovaného podle odstavce 1 zvyšuje jeho vstupní cenu. Poplatník pokračuje v odpisování hmotného majetku ze zvýšené vstupní ceny snížené o již uplatněné odpisy od měsíce následujícího po měsíci, v němž bylo technické zhodnocení ukončeno, a to rovnoměrně bez přerušení po zbývající dobu odpisování stanovenou v odstavci 1, nejméně však po dobu 120 měsíců.
Zařazení FVE do odpisových skupin se v loňském roce zabývalo spousta našich zákazníků, resp. jejich účetních a v obecné rovině bylo stanoveno, resp. nějaký svaz účetních po konzultacích s ministerstvem financí dospěl k závěru, že panely budou 2. odp. sk., střídače 3. o.s. a zbytek 4. o.s. A abysme my fotovoltaici se od roku 2011 nevyhnuli placení nějaké daně, tak bylo novou legislativní úpravou dáno odpisování všeho s FVE spjatého dle odp. sk. 4, tedy 20 let po 5%. Samozřejmě žádné daňové prázdniny od roku 2011 nejsou. Tak nás mají naši poslanci rádi...
Jirgala Roman, vloženo: 2011-02-16 11:14:14
Dobrý den, pane Růžičko zajímalo by mě, na základě čeho jste FVE zařadil do 4.odp. skupiny. Řešíme toto s mojí účetní, je na to tolik různých názorů, že na to nejsou schopni odpovědět ani na FÚ.
Reakce admina: Ing. Vladimír Růžička, vloženo: 2011-02-09 12:14:05
Bohužel se změny zákona týkají všech instalací a daňová povinnost za r. 2011 bude platit pro všechny. Navíc cokoli s FVE spjatého se v účetnictví stává majetkem ve 4. odpisové skupině, tedy odpisy 20 let po 5%. Pokud tedy majitel FVE nevytvoří jiné náklady než odpisy, tak bude platit jak mourovatej i daň z příjmu.
Bláboly o FVE II.
>
>Zařazení FVE do odpisových skupin se v loňském roce
>zabývalo spousta našich zákazníků, resp. jejich účetních
>a v obecné rovině bylo stanoveno, resp. nějaký svaz
>účetních po konzultacích s ministerstvem financí dospěl
>k závěru, že panely budou 2. odp. sk., střídače 3.
>o.s. a zbytek 4. o.s. A abysme my fotovoltaici se od roku
>2011 nevyhnuli placení nějaké daně, tak bylo novou
>legislativní úpravou dáno odpisování všeho s FVE spjatého
>dle odp. sk. 4, tedy 20 let po 5%. Samozřejmě žádné
>daňové prázdniny od roku 2011 nejsou. Tak nás mají naši
>poslanci rádi...
>
>
>Jirgala Roman, vloženo: 2011-02-16 11:14:14
>
>Dobrý den, pane Růžičko zajímalo by mě, na základě
>čeho jste FVE zařadil do 4.odp. skupiny. Řešíme toto s
>mojí účetní, je na to tolik různých názorů, že na to
>nejsou schopni odpovědět ani na FÚ.
>
>
>
>
>Reakce admina: Ing. Vladimír Růžička, vloženo:
>2011-02-09 12:14:05
>
>
>
>Bohužel se změny zákona týkají všech instalací a
>daňová povinnost za r. 2011 bude platit pro všechny. Navíc
>cokoli s FVE spjatého se v účetnictví stává majetkem
>ve 4. odpisové skupině, tedy odpisy 20 let po 5%. Pokud
>tedy majitel FVE nevytvoří jiné náklady než odpisy,
>tak bude platit jak mourovatej i daň z příjmu.
>
Al,
uvádíte korespondenci nějakých laiků, kteří nikdy nečetli § 30b.
Technologie se odepisuje 240 měsíců a ne 5% ročně.
Stavební části se odepisují podle budovy na které je technologie namontována nebo ve 4. skupině, když je FVE na poli.
Právo na Váš názor Vám neberu, já si ponechávám názor svůj.
Re: Bláboly o FVE II.
Al,
§ 30b řeší jen technologii, tam se shodneme.
Protože se FVE skládá i ze stavební části, tak stavební část se řeší podle obecných ustanovení ZDP.
Pokud se bude nalézat FVE na pozemku, tak se jedná o 4-16, pokud na RD či jiné budově, tak se jedná o technické zhodnocení v 5 skupině, pokud bude FVE na jiných budovách tak jde o 6 skupinu.
Co je na tom nejasného?
Mimochodem v příspěvku, který jsem citoval, je názor Ing. Bachora z MF.
Můžete uvést nějaký argument, mimo výpisu z korespondence laiků?
Pokud nechápete rozdíl mezi 240 měsíci a 20 lety, tak je to těžké. Nemám tolik času a hlavně náladu vysvětlovat triviality.
Máte pradu,nemá to cenu. Trvám si na tom, že FVE se všemi součástmi (měniče, rozvodné skříně....) se odepisují dle §30b) 240 měsíců - platnost od 1.1.2011. Budova,pokud je v majetku firmy se odepisuje samostatně.
A zajímal by mě ten rozdíl mezi 240 měsíci a 20 lety. 240 měsíců je pořád 20 let.
Pavle,
hledala jsem "výrazný přklad". Shodli jsme se.
Holt, když někdo čte zákon tak, že si klidně řekne "to je ročně 5%", těžko mu vysvětlíte ten jemný rozdíl mezi tím, kdy zákonodárce volí měsíční odpis a kdy jej určuje ročně.
Také pevné nervy do termínu neprodlouženého podání.
A co asi budu mít špatně? Když pořídím FE za 1200tis,tak měsíční odpis činí 5tis. Když to spočítám 5% za rok,tak to je 60tis,což je pořád jen 5tis.měsíčně. A co se týče odepisování, tak jsou od začátku psala, že vše,co je součástí FVE je odepisováno dle §30b). O stavbách a stavebních součástech jsem nic nepsala.
Jo jinak ta Vaši BIG 4,aby i ostatní uživatelé věděli o co go ,je světoznámá auditorská čtyřka. Bylo jich pět, ale kvůli podezření z účetních podvodů musela Arthur Andersen odstoupit.
Nemám žádné klienty s FVE. Jen mám svoji na střeše. A ještě otázečka u Vás se podávají daňová přiznání v jiném termínu?
Al,
jsem rád, že své tvrzení "Vše, co souvisí s FE se odepisuje 240 měsíců." berete zpět a uznáváte, že stavební část FVE se odepisuje podle budovy.
Za odměnu Vám sdělím, že pokud odepisujete podle měsíců např. od listopadu, tak si odepíšete pouze 2/240. Pokud odepisujete 5% ročně, tak si odepíšete 5%. A 5% se nerovná 2/240.
Tak jsem si to všechno přečetla, a mám pocit, že si půjdu pro papíry na hlavu.Ještě k mému problému, dověděla jsem se, že uplatněný odpis za r.2008 mu FU dodanil. Takže teď nevím, z jaké ceny začít odepisovat. Myslím, že bych to vzala z celkové, ale nejsem si jista. Prosím p.Pavla, poradíte ještě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2012 16:42
Mám OSVČ, vede DE, v r.2008 pořídil fotovoltaiku, za r.2008 odepsal zrychleně, /zařazení do 3.odp.sk./, za r. 2009 a 2010 neodepisoval ani nezdaňoval příjmy. V r.2008 neměl žádné příjmy.
Teď jsem na vážkách jak mu provádět odpisy za r.2011? Poradí někdo?
Předem děkuji za každý nápad