Komu není rady.....:-))))
>>>>Můj klient je živnostník (řemeslná živnost obor
>>>>elektro), který vede pouze evidenci příjmů, jelikož
>>>>uplatňuje výdaje paušálem. Auto v obchodním majetku
>>>>nemá, ale
>>>>využívá ho k podnikání. Přinesl mi kopii přiznání k
>>>>silniční dani, kde mu jeho bývalá účetní uvedla
>>>>daňovou
>>>>povinnost za rok 2010 ve výši 0,- Kč. Pro své
>>>>podnikání používá vozidlo (malé osobní, jezdí na
>>>>natural,
>>>>datum první registrace 4/1998). Bohužel ta paní
>>>>neuvedla v
>>>>přiznání k silniční dani důvod, díky kterému z
>>>>povinnosti ve výši 2400 Kč udělala ve výsledku daň
>>>>nula.
>>>>Podle mě by měl normálně platit silniční daň.
>>>>Nenapadá
>>>>vás
>>>>někoho důvod, proč by daň platit neměl a měla by být
>>>>jeho daňová povinnost nula?
>>>Důvod me nenapadá, ale všichni mí klienti, co
>>>uplatňují výdaje procentem z příjmů,už dávno silniční
>>>daň
>>>odhlásili:-)))
>>
>>Nemají povinnost platit silniční daň? Vždyť přece
>>pokud používají auto k podnikání...tak nevidím důvod
>>proč
>>daň neplatit.
>Chytrému napověz...
Toho je třeba nakopnout.....a pořádně!
Mám takový pocit, že mě byl bylo potřeba řádně nakopnout. Jedině mě napadá, že když nemají v nákladech auto, tak nelze prokázat, že jej k podnikání používají. Ale jsem holt absolutní magor v tomto směru a brala bych to jako okatý podvod....ze mě by holt podnikatel nikdy dobrý nebyl.
Re: Toho je třeba nakopnout.....a pořádn
Pokud podnikatel používá auto k podnikání a neplatí silniční daň, tak je to samozřejmě daňový delikt. Zákon mluví jasně.
Na druhou stranu podnikatel ví, že "silničku přece nikdo z paušalistů neplatí" a dále je každý den informován o korupci v řádech desítek miliard. Tak proč by těch 3 000 Kč posílal do toho korupčního prostředí, když se velká část z daní rozkrade, že? Mohlo by se to i vykládat jako další protikorupční opatření, čím méně se vybere na daních, tím méně je možné rozkrást :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2012 19:50
Můj klient je živnostník (řemeslná živnost obor elektro), který vede pouze evidenci příjmů, jelikož uplatňuje výdaje paušálem. Auto v obchodním majetku nemá, ale využívá ho k podnikání. Přinesl mi kopii přiznání k silniční dani, kde mu jeho bývalá účetní uvedla daňovou povinnost za rok 2010 ve výši 0,- Kč. Pro své podnikání používá vozidlo (malé osobní, jezdí na natural, datum první registrace 4/1998). Bohužel ta paní neuvedla v přiznání k silniční dani důvod, díky kterému z povinnosti ve výši 2400 Kč udělala ve výsledku daň nula. Podle mě by měl normálně platit silniční daň. Nenapadá vás někoho důvod, proč by daň platit neměl a měla by být jeho daňová povinnost nula?