Odchylka vážené nákupní ceny POHODA

• (neregistrovaný)

27. 3. 2012 6:49

Dobrý den, prosím moc o pomoc, zítra přijdou auditoři.
    První rok účtuji sklad A.
    Našla jsem v návodu (program POhoda), že je nutné zaúčtovat odchylku vážené nákupní ceny k 31.12.
    Mám sestavu z účetnictví 112-139 a tato sestava mi teď sedí přesně na sestavu ze skladu - Stav skladů na sloupec Ocenění skladu.
    Te´d přemýšlím co mi udělá zaúčtování odchylek v roce 2012.
    Měsíční kotnrolu skladu dělám tak, že si vyjedu účty 112-139 a k aktuálnímu datu sestavu Ocenění skladu ze skladu, a domnívám se, že tato sestava mi - po zaúčtování odchylek interním dokladem do účetnictví k 31.12.2011 - nebude sedět na účty 1112-139 z aleden.
    A taky to tak je, teď jsem se dívala..
    A tak jsem z toho blázen, proč tu sestavu odchylek mám účtovat itnerním dokladem...??
    Děkuji moc za jakékoliv zkušenosti

Blanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2012 7:39

Lenka N. (neregistrovaný)

Re: odchylka vážené nákupní ceny POHODA
      Dobrý den, mám také Pohodu a o těchto odchylkách účtuji každý rok při roční uzávěrce.
      A vždycky mi účetnictví sedlo na sestavy skladu. Naopak jednou jsem na to zapomněla a odchylky neproúčtovala a vylítl mi rozdíl při převodu roku po datové uzávěrce.

• 27. 3. 2012 7:57

blanka1 (neregistrovaný)

Dobrý den Lenko, aha, takže je to tak, že při rozdělení roku se ty odchylky nějak proúčtují??
      Když jsem se teď podívala do POhody rok 2012 tak účty mi o to nesedí.
      A Leni, prosím Vás, taky kontrolujete každý měsíc - vyjedu si obratovku 112-139 a pak si vyjíždím sestavu Ocenění skladu (ze skladu) a sedí mi to.
      Tak mám udělaný i rok 2012 a sedí mi to.
      Když jsem zaúčtovala v roce 2011 ty odchylky tak se mi teď (nemám rozdělený rok) změnily PS 2012 a nesedí mi účty na sestavu Ocenění skladu.
      Děkuji moc - jsem z toho fakt už zmatená...

• 27. 3. 2012 8:21

Já to dělám tak, že si vyjednu sestavu odchylek k 31. 12. 2011.
      Dole je uveden k tomu komentář, kde se mimo jiné říká, že se tato odchylka má proúčtovat na 504/132. Tu částku ze sestavy odchylek interním dokladem zaúčtuji k 31. 12. 2011.

Každý měsíc to nekontroluji, tak 5 x do roka si vyjíždím sestavu odchylek, kde se dívám, zda tam nevylítly velké částky, protože většinou se jedná jen o rozdíly haléřové nebo krounové. Když mi vylítne třeba 20 Kč nebo 110,- Kč zkoumám, čím to je, jestli jsem třeba dobropsané zboží nevyskladnila dříve, než jsem ho od zákazníka dostala vrácené z důvodu reklamace apod.

• 27. 3. 2012 8:47

blanka1 (neregistrovaný)

leni, ano, sestavu odchylek jsem vyjela k 31.12.2011 rozdíl ve skladu mi bude dělat 68,- Kč (sklad je 12 mil-)
      Mám ale 8 skladů, takže v každém je kousek, někde plus, někde mínus,
      Když to zaúčtuji tak např. 112, mi nesedí přesně na sestavu Ocenění skladu, o tu částku, kterou jsem zaúčtovala.
      V inventuře na účtu mám po zaúčtování odchylek částku vyšší, např. o 10,- Kč než je sestava ocenění skladu.

Když si vyjedu sestavu Stav skladů k 31.12.2011 tak tam mám sloupec
      Ocenění z jedn.VNC a sloupec Ocenění skladů
      Když nemám zaúčtované odchylky, tak mi sedí účty na sloupec Ocenění skladů.
      Když mám zaúčtované odchylky, tak mi sedí účty na sloupec
      Ocenění z jedn.VNC (mimochodem nevím co to je to jedn.?) a rozdíl mezi těmito sloupci je právě těch 68 ,- Kč.

• 27. 3. 2012 9:13

Blani, já mám sklady jen 3, odchylku účuji proti tomu hlavnímu a beru číslo ze sestavy z toho posledního sloupce, bohužel teď nemám přístup k účetnímu programu, abych se podívala přesně.
      Kč 68,- je malá částka odchylky v porovnání s uváděnou hodnotou skladu.

• 27. 3. 2012 14:26

blanka1 (neregistrovaný)

Leni, tak jsem se dovolala do Pohody a máte pravdu, musím to zaúčtovat, upravit inventury, budu mít k tomu dvě sestavy a při rozdělení roku se upraví sklad - Ocenění skladu a bude mi to sedět.
      Aspoň mi to tak řekla slečna, doufám že to tak je:)) Jdu to zaúčtovat a upravit ty zatracené inventury.
      Ještě mi zbývají 061 - máme dceru v POlsku a na Slovensku a ještě jednu tady.. a uf.. zítra přijdou auditoři... už se těším až budeme mít závěrku...

Ještě jednou moc děkuji, bezvadně jste mě navedla....:))
      jsem dlužník

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).