Re: manželé-půjčka
Pokud jeden z manželů podniká (zde živnostník), tak si mohou tito manželé nechat zúžit své SJM soudem tak, že v SJM budou mít jen věci tvořící obvyklé vybavení domácnosti. To znamená, že i když jsou dál manželé, tak majetko-právně jsou navzájem "cizí" - každý si může sám koupit co chce, sám se zadlužit atd.. Mohou si tedy i navzájem půjčit svoje peníze a musí je vracet, případně i s úroky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2012 9:02
Mám takový problém. Živnostník si vzal půjčku do podnikání. Chce si uplatnit úroky do nákladů. Až potud by to nebylo nic neobvyklého.
Sdělil mi, že mají s manželkou rozdělené jmění. On si ty peníze půjčil od manželky a splácí jí je s běžným úročením. Tvrdí, že když mají rozdělené jmění, že prý to je jako u cizích. Já si myslím, že manželé jsou manželé a do nákladů to nejde dát. Máte s tím někdo zkušenost?