Prodej předmětů kulturní hodnoty

• (neregistrovaný)

27. 3. 2012 9:34

Dobrý den,

Měl bych na vás malý dotaz.

Chystám se zřídit internetový antikvariát - především by šlo o prodej Bohemikálních tisků (před rokem 1800) - a to na území ČR ... nechystám se nic vyvážet do zahraničí.

Podle zákonů, které jsem pročítal se už ale jedná o předměty kulturní hodnoty.....a na ty se vztahují trošku jiná pravidla....jako například podle toho jak jsem pochopil musím ke každé knize opatřit osvědčení a již by se nejednalo o živnost volnou,ale vázanou...a tam se musím prokázat příslušným vzděláním....

Ale to vše se mi zdá trošku zvláštní a nesmyslné...přeci jen je nesmysl každou knihu posuzovat podle toho kdy byla vydána.....i když se jedná o knihy starší 200 i 300 let,tak se nemusí jednat o nijak zvlášť cenné kousky....některé mají hodnotu i jen několik set korun.....a to určitě nepovažuji za předměty kulturní hodnoty....podle mých zkušeností se naprostá většina knih pohybuje v cenách do 10 000Kč,- jen zlomek se dostane s cenou dále....téměř nikdy však na více než 100 000Kč,-

A můj dotaz spočívá v tom,jestli se moje činnost dá považovat jako běžné provozování antikvariátu ( které patří do volné živnosti - Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím) ,nebo se již jedná o živnost vázanou - prodej a vývoz předmětů kulturní hodnoty

Nerad bych se dostal do problémů.

Mockrát vám děkuji za pomoc a přeji pěkný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2012 9:40

mig21 (neregistrovaný)

Re: prodej předmětů kulturní hodnoty
      Ještě přikládám info, že ne všechny předměty které budu prodávat se dají považovat za předměty kulturní hodnoty......bude to ani ne polovina

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).