Re: prosím o pomoc kurz rozdíl, moc děk
Dobry den,
prosim pokud jsem zaplatila zalohu z KC uctu v EURech na slovensku.
Ted mi doslo zboží, používáme denní kurz čnb. fakturu přijmu a zúčtuji kurzem přijetí a stejným datem udělám vyměření dph a doplním údaje na fakturu. a když budu likvidovat úhradu, tak udělám interním dokladem oproti zapl. záloze a vznikne mi kurz. rozdíl ? Nebo bych měla pro veškeré účtování použít kurz zálohy ?
moc děkuji za radu...
Při odpočtu zálohy vám vznikne kurzový rozdíl.
Příklad:
záloha 100,00 EUR, kurz 25,00 Kč/EUR = 2500,00 Kč (314/2xx)
odpočet zálohy kurz 25,50 EUR = 2550,00 Kč (321/314)
Kurzový rozdíl 25,50 - 25,00 = 0,50
0,50 x 100,00 = 50,00 (314/663)
aha, tak je spravne pouzit k zaúčtování faktury kurz data úč. případu, tzn. u nas když účtuji a pak udělám úhradu zálohou a tam mi vznika kurz. rozdil zapl. zaloha v kurzu zaplaceni vuci faktuře v kurzu zaúčtování faktury. Je to tak ? cástky zálohy byly 100%...
zajistujeme pro klienta tapetování stěn, našla jsem si začlenění, kod. Jen nevim zda bude spravny postup, ze u nas se udela RS z faktury od dodavatele bez DPH a budu dal klientovi fakturovat i s "prirazkou" bez DPH a ohlasim z obou plnění ?
Pokud jde o tapetování stěn a vy jste dodavatelé, pak jde o PDP a vy vystavíte DD bez DPH s tím, že podáte el. hlášení jako dodavatel. Pokud tyto práce pro vás zajišťuje subdodavatel, pak i on vám fakturuje v režimu PDP, tedy bez DPH a vy podáváte el. hlášení jako odběratel. Takže váš postup je správný.
Děkuji moc a jen se ještě ujistím, já pak tuto službu i s přirážkou vyfakturuji konecnému odběrateli, plátci dph, opět v rezimu přenesení ? Jde mi, ze pokud jsme reklamka, děláme nějaké zprostředkování, konkrétně ted tuto věc, tak musíme také použít u tohoto případu režim přenesení ? je to tak ´.
Moc děkuji za trpělivost.
Pokud přeúčováváte stavečbní práce uvedené pod CZ-CPA 41-43 (tapetování), pak jde o PDP. Pokud by jste pouze zprostředkovali tuto službu, pak se nejedná o stavební práce a budete fakturovat s DPH. Ale dotaz jsem pochopila tak, že vám subdodavatel vyfakturovat tapetování a vy s nějakou přirážkou opět fakturujete tapetování (tedy PDP) a nikoliv pouze zprostředkování (to by bylo vč. DPH).
No to je právě to v čem se motám. máme klienta, který si u nás zadal rekl. práce vč. vytapetování místností. To pro nás zajistila jiná společnost, která vykonala a vyfakturovala nám jako PDP. A my tuto službu zas nafakturujeme našemu klientovi a něco si určite přidáme..... Tak to je co ? My jim to zajistime, ale činnost nevykonáme, tu udělá nás dodavatel.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2012 10:20
účetní jednotka účtuje během roku dle denního kurzu ČNB. Během roku účtuje kurzové rozdíly při úhradách faktur.
Značná část proběhla hotově.
Na konci roku mám v pokladně zůstatek eur pod nějakým divným kurzem. Co s tím?
Přepočítat opět s kurzem ČNB k 31.12.2011 a rozdíl dát do kurzových ztrát nebo zisku?
Totéž na bankovní účtě v eur?
Nebo s tím nic nedělat??