Re: předčasný důchod-prosím mzdové
pokud bude nemocná a pak znovu nastoupí na pár dnů do práce a pak znovu onemocní, tak tyto dny nemoci budou ve vyl. době, důchod to nijak neovlivní
co to ale ovlivní, budou vztahy na pracovišti, neboť zam-tel bude jistě velmi "nadšený", že musí pokaždé zaplatit 1. 21KD nemoci ze svého
neovlivní, pro výpočet důchodu (i pro tu nemocenskou) se bere vyměřovací základ (tj. částka, ze které bylo placeno sociální pojištění), vydělený počtem ödpracovaných dní (resp. kalendářních dní, kdy netrvala nemoc). Ba naopak, pokud jí snížili mzdu, tak ta nižší mzda jí možná trošku nemocenskou ovlivní. (říkám možná, protože záleží na tom, kdy bude nemoc zahájena)
Nemocenská se počítá z posledních 12 měsíců, ale doba nemoci je ve vyloučených dobách. Takže pokud bude pracovat např. 2 měsíce za výrazně nižší mzdu, tak bude i další nemocenská o něco nižší. Důchod to příliš neovlivní, protože se počítá příjem od roku 1986, tam se několik měsíců ani nepozná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2012 8:04
známá dostala v práci k podpisu nový platový výměr,nižží o 5000
a tak chce jít do předčasného důchodu,pokud by odešla poskončení letošního roku,měla by 10500,pokud již nyní,tak 9600
chce tedy zůstat do konce roku.její představa ale je ,že bude
na nemocenské,je fakt,že má hodně chorob a jede i do lázní na křížek,s mudr už je prý domluvená,já se jen zeptám,pokud tento rok ,zbytek promarodí,i kdyby např. měsíc pracovala,pak zas marodila,tak jí to přece ovlivní vyměřovací základ,tj můj dotaz
toto letošní marodění jí už výši důchodu neovlivní?já ji tvrdím,že ano,ona,že na ossz jí řekli,že když vydrží do konce roku dostane důchod 10500.prosím o názory