Re: OSSZ OSVČ za 2 roky do důchodu přepl
Mně na dotaz na OSSZ jak se mi zvýší důchod,když si budu platit vyšší zálohy, se paní upřímně rozesmála a prohlásila, že i kdybych si připlatila tisíce, tak se mi důchod zvedne jen o 30 Kč.... tak nevím....mám též 2 roky do důchodu, OSVČ jsem od 1992 a platím kolem 3000 Kč +,- měsíčně.
Tak to se mi nezdá, že by se zvýšil důchod jen o 30,- Kč. Tak to jsem moooooooooc zvědavá kolik to tomu taťkovi vyjde. Oni přeci počítají nějaká průměr z příjmu a když mu ty příjmy navýším, aby ta záloha zůstala 4.000,- Kč, tak by se mu měl zvýšit průměr. To navýšení příjmu mi řekla přímo paní na OSSZ, že pokud chce aby ty zálohy zůstaly v uhrazené výši, musí se upravit přehled OSVČ tím, že se ručně přepíší a navýší příjmy. Teď teda nevým, zda to má smysl. Neví ještě někdo další?? Moc děkuji Eva
Zkuste si najít důchodovou kalkulačku a pokud si požádal o výpis dob z OSSZ, tak to tam naházejte a budete vidět. ale domnívám se, že si na ten důchod opravdu moc nepomůže. Mého manžela přesvědčovali na OSSZ aby nechodil do předčasného důchodu když má práci, ale když se nedal a přepočetli jsme si potom v kalkulačce, tak nula od nuly pošla.
Moc děkuji, ale ta klulačka je pouze orientační, mamka měla výpis a doházeli jsme příjmy OSVČ vyšel jí podle ní duchod cca 13.000,- Kč tak měla maminka ohromnou radost, ale když ji přišel skutečný výměr důchodu 9.800,- Kč a ptala se jak je to možné, řekli, že to tak vyšlo a nic s tím neudělá, že právě ta kalkulačka co ma ČSSZ na webu je jen orientační, dovedete si představit jaký to byl pro mamku šok.
No mamka měla od všech předchozích zaměstnavatelů potvrzení, to vše sedělo s výpisem z ČSSZ a pak za 10 let podnikání dopsala příjmy dle tech výkazů co chodí každý rok OSVČ - výpis duchodového pojištění nebo jak se to jmenuje, tak ty vyměřovací základy. No a toto.
Takže se obávám, že asi nechávat jim tam ty peníze co vycházejí taťkovi jako přeplatek je zbytečné, že asi by mu to důchod nenavýšilo.
To mi řekněte, ale co je za spravedlnost a jak se to teda počítá, přestávám chápat přístup této naší krásné země k platícím a přispívajícím lidem do státního rozpočtu. Třeba takový co nikdy nepracoval dostane důchod z průměrné mzdy a lidi co by si chtěli normálně připlatit, aby měli vyšší důchod můžou, ale je jím to k ničemu. Ach jo. Moc děkuji za názory. Eva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 0:01
Dobrý večer,
prosím Vás mám dotaz, když taťka odchází za cca 2 roky do důchodu a jako OSVČ mu vznikl přeplatek pojistného na důchodové pojištění (měl nižší příjmy než v předchozích letech) má smyl mu ten přeplatek nechat pro výpočet vyššího důchodu, nebo to neovlivní výši?? Platil zálohy 4.000,- Kč měsíčně, měli by mu vrátit 15.328,- Kč a zálohy by se snížily na 2.765,- Kč. Kdyby nechal přeplatek na důchodové pojištění tak a i v tomto roce nechal platbu 4.000,- Kč mělo by to vliv na výši důchodu. Ptala jsem se na OSSZ u nás a paní mi řekla, že NEVÍ, tak nevím kdo jiný by měl vědět. Moc prosím o rady, připomínky. Nemocenské pojištění neplatí takže nárok na vrácení přeplatku má.
Děkuji Eva