OT: Doložení celého roku na FÚ

• (neregistrovaný)

29. 3. 2012 8:47

Dobrý den, byla jsem na FÚ odevzdat DP své maminky (ID, 1-7 nemoc, 8-12 několik zaměstnání). Měla doložené příjmy za 8-12, v období 1-7 žádné neměla. Přesto, že na DP stvrzuje svým podpisem, že všechny údaje jsou pravdivé a úplné, chtěla na mě pracovnice FÚ čestným prohlášením doložit, že v 1-7 maminka žádné zdanitelné příjmy neměla. Ohradila jsem se tím, že budou tedy dva podpisy na jednu věc, ale bylo mi řečeno, že správce daně to po ní bude chtít a pokud prohlášení nedodá, nebude ji vrácen přeplatek daně.

Tak jak to tedy s tím dokládáním je?
    Každá úřednice požaduje něco jiného.....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2012 8:53

xy5

Re: OT: Doložení celého roku na FÚ
      matka měla v době pobírání nemoc. dávek zam-tele nebo byla nemocná v ochr. lhůtě? Pokud totiž neměla zam-tele, tak doložila potvrzení o příjmech za 8 - 12 a protože nemoc. dávky nejdou do daň. př., tak tam toto období chybělo. To opravdu dělá matce problém napsat 1 větu, že v období od ... do... pobírala nemoc. dávky, že neměla v té době žádný zdanitelný příjem? Já bych tuto větu automaticky napsala a přiložila k daň. př. Pak by matku nekontaktovali a zbytečně by se v DP nehrabali více než je potřeba.

• 29. 3. 2012 9:02

HP (neregistrovaný)

Už jsem to tu někde psala. Když jsem před 11 lety začínala na FÚ bylo nám na školení řečeno, že máme požadovat, aby byl doložený celý rok. Je z toho jasně vidět, že poplatník na nic nezapomněl. Podle mého názoru je to zbytečné. Ale jednou mi bylo při kontrole vyčteno, že pokud není část roku doložena, je to na vytýkací řízení, zda uvedené příjmy jsou veškeré, které poplatník měl. Pak se zase razilo, že nemáme poplatníky nadměrně zatěžovat. Ale je pravda, že se mi několikrát stalo, že měl člověk v DP příjmy z podnikání za půl roku a když jsem se ho zeptala co dělal zbytek roku, bylo mi řečeno, že byl zaměstnaný ale z toho mu daně už udělali v práci. A když si přečtete i dotazy tady na fóru, tak se není co divit, že si to úřednice prověřují.

• 29. 3. 2012 9:13

kviti75 (neregistrovaný)

Právě, že jsem to tu (nejen od Vás) několikrát četla, že je spousta "věcí" stvrzena a doložena podpisem buď na Prohlášení poplatníka nebo na Daňovém přiznání. Ale stejně stále "pro jistotu" dodávají zaměstnanci a poplatníci nejrůznější potvrzení a prohlášení, protože co kdyby je zrovna úřednice požadovala...

• 29. 3. 2012 9:09

kviti75 (neregistrovaný)

Problém to matce opravdu nedělá, jen jsem jednou zkusila nedodávat "zbytečné" papíry....

• 29. 3. 2012 9:17

RenataH (neregistrovaný)

na to, že byla nemocná a neměla zdanitelné příjmy, chtějí čestné prohlášení. A když si manžel uplatňuje v daních manželku a tvrdí, že neměla 68 tis, na to čestné prohlášení nechtějí. To jim stačí, že jim podepíše v DP...

• 29. 3. 2012 9:24

kviti75 (neregistrovaný)

Tak, tak, takhle nějak jsem ten svůj "výkřik do tmy" myslela...

Např. syn kolegyně si při studiu přivydělával na DPP a 2 přivýdělky měl i během zaměstnání po ukončení studia - no a také musí doložit 2 měsíce v roce, kdy pouze studoval, že neměl žádné příjmy. Tentokrát ale úřednice v podatelně urvala kus papíru a dala jej podepsat kolegyni, která za syna Přiznání odevzdávala a ještě se divila, že studoval nějak divně, že to budou taky asi ještě prověřovat - ukončil studium na vlastní žádost, ale potřebné potvrzení o trvání studia bylo doloženo.

• 29. 3. 2012 8:56

RenataH (neregistrovaný)

Je to tak jak říkáte - každá úřednice požaduje něco jiného...
      Některé např. při evidenci na ÚP stačí potvrzení z ÚP a nepožaduje žádné čestné prohlášení (přestože by si takový člověk klidně mohl při ÚP někde pracovat za 4 tis., pobírat bonus na 4 děti...)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).