Mzda - zaměstnavatel srazil škodu

• (neregistrovaný)

29. 3. 2012 9:13

dobrý den,
    zaměstnavatel z čisté mzdy srazil částku 15.000,-Kč a to z důvodu vzniklé škody, kterou zaměstnanec způsobil.
    Projektant špatně vypočítal a zadal špatný rozměr dřeva, které se nakoupilo na fakturu, tu musel zaměstnavatel uhradit, ale materiál se na stavbu nedá použít!!!
    Jak zaúčtovat předpis a srážku ze mzdy? Má právo tento krok vůbec zaměstnavatel udělat?
    faktura za materiál šla do nákladu, má se předpis dát do výnosu tj. 335/648 ? srážka ze mzdy 331/335?
    děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2012 10:15

Katka2 (neregistrovaný)

Co na to Pája?
      Já se tedy obávám, že takto jednostranně to zam-tel udělat nemůže.

• 29. 3. 2012 10:32

pája

Re: Co na to Pája?
      úhrada škody, způsobené zaměstnancem svému zaměstnavateli má svá zákonná pravidla, které je nutno dodržet, srazit jen tak peníze nelze. Musí proběhnout tzv.škodní řízení- vyjádření zam-tele o výši a jeho pohledu na zavinění, vyjádření zaměstnance, ne-uznání zavinění, otázka úmyslu, v tomto případě jistě o úmysl nejde, takže max. 4,5x násobek výdělku, zam-nec musí uznat zavinění, souhlasit s úhradou- jednorázově nebo srážkami ze mzdy, dohoda o srážkách atd., postup zam-tele je protizákonný.

• 29. 3. 2012 20:26

mat* (neregistrovaný)

no, víte jak!! Já jsem to dostala od jednatele příkazem, srazit mu to z čisté mzdy. Napsala jsem proč, za kolik a nechala od jednatele podepsat, doložila ke mzdě.
      Ale nyní mi jde o to zaúčtování, jaký předpis a následná úhrada?
      Děkuji moc

• 30. 3. 2012 10:22

pája

na to musí odpovědět odborník přes účto, k nimž já rozhodně nepatřím, ale znovu upozorňuji, že takovýto postup je protizákonný a zam-nec, pokud mu to někdo poradí, se může celkem úspěšně bránit, třeba až u soudu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).