Re: Vyhazov na hodinu ve výpovědní lhůtě
Víte, "d", také nejsem zastáncem "náhlého" onemocnění, ale někdy opravdu platí, že na hrubý pytel hrubá záplata...jen by mě zajímalo, co byste tazatelce poradil vy, nebo co byste dělal v její situaci...v rodině jsme totiž zažili úplně to samé a se díky šikaně (opravdové, tvrdé šikaně) ze strany zam-tele změnila výpověď pro nadbytečnost v dohodu bez nároku na odstupné (o což vlastně od počátku zam-teli šlo)...
Radu typu "zatnout zuby" a snažit se nezavdat příčinu zaměstnavateli ... jsem psát nechtěla, ale v případě že chce odstupné, tak mě nic rozumnějšího nenapadá. Za sebe bych radila dohodnout se .... tzn. výpověď dohodou s odkazem na paragraf o nadbytečnosti ... odstupné by dostala a zaměstnavatel by ušetřil za ty 2 měsíce co by tam pracovala ve výpovědní lhůtě, ale je to dohoda a na tu musí být 2. Jít na nemocenskou je doopravdy v tomto případě nedobrá rada, protože zaměstnavatel už evidentně ukázal o co mu jde. A co bude následovat až dostane od zaměstnance neschopenku? Peklo se z pracoviště přestěhuje do bydliště, udělá jí několik kontrol ... a jen tak mezi námi, být 21 dní zdravá doma, bez možnosti vyjít si ven hned tak někdo nezvládne.
Kontroly hlavně pravděpodobně nebude zaměstnavatel provádět osobně, ale prostřednictvím některé ze st. institutic, ne? Ani by se mu to nevyplatilo, když bydlím 70 km od kanceláře. A trvalé bydliště mám jinde než přechodné a na přechodném by mě nenašel, nemyslím fyzizky, ale že nemám nikde jméno, ani na poštovní schránce, ani na zvonku...
k.
>>>>>Vy zas můžete onemocnět a on má po ptákách.
>>>>
>>>>To nebyla dobrá rana.
>>>Víte, "d", také nejsem zastáncem "náhlého"
>>>onemocnění,
>>>ale někdy opravdu platí, že na hrubý pytel hrubá
>>>záplata...jen by mě zajímalo, co byste tazatelce
>>>poradil
>>>vy, nebo co byste dělal v její situaci...v rodině
>>>jsme
>>>totiž zažili úplně to samé a se díky šikaně
>>>(opravdové,
>>>tvrdé šikaně) ze strany zam-tele změnila výpověď pro
>>>nadbytečnost v dohodu bez nároku na odstupné (o což
>>>vlastně od počátku zam-teli šlo)...
>>
>>Radu typu "zatnout zuby" a snažit se nezavdat příčinu
>>zaměstnavateli ... jsem psát nechtěla, ale v případě
>>že chce odstupné, tak mě nic rozumnějšího nenapadá.
>>Za
>>sebe bych radila dohodnout se .... tzn. výpověď
>>dohodou s odkazem na paragraf o nadbytečnosti ...
>>odstupné
>>by dostala a zaměstnavatel by ušetřil za ty 2 měsíce
>>co by tam pracovala ve výpovědní lhůtě, ale je to
>>dohoda a na tu musí být 2. Jít na nemocenskou je
>>doopravdy
>>v tomto případě nedobrá rada, protože zaměstnavatel
>>už
>>evidentně ukázal o co mu jde. A co bude následovat až
>>dostane od zaměstnance neschopenku? Peklo se z
>>pracoviště přestěhuje do bydliště, udělá jí několik
>>kontrol
>>... a jen tak mezi námi, být 21 dní zdravá doma, bez
>>možnosti vyjít si ven hned tak někdo nezvládne.
>
>Kontroly hlavně pravděpodobně nebude zaměstnavatel
>provádět osobně, ale prostřednictvím některé ze st.
>institutic, ne? Ani by se mu to nevyplatilo, když bydlím 70
>km od kanceláře. A trvalé bydliště mám jinde než
>přechodné a na přechodném by mě nenašel, nemyslím fyzizky,
>ale že nemám nikde jméno, ani na poštovní schránce,
>ani na zvonku...
Prvních 21 dnů může provádět osobně. Než aby vám platil 21 dnů , klidně si výlet 70 km udělá. Na neschopence je uvedena adresa, kde marodíte. Tam musíte mít označené dveře a zvonek. Ovšem doktor může napsat vycházky.
>>vlastně od počátku zam-teli šlo)...
>
>Radu typu "zatnout zuby" a snažit se nezavdat příčinu
>zaměstnavateli ... jsem psát nechtěla, ale v případě
>že chce odstupné, tak mě nic rozumnějšího nenapadá.
Za
>sebe bych radila dohodnout se .... tzn. výpověď
>dohodou s odkazem na paragraf o nadbytečnosti
to je neuvěřitelý, jakou blbost se tady jeden ještě dočte, já myslel, že je to už jen v tel. seriálech, a ejhle, on se i tady ještě někdo najde..kde se ty lidičky neználci a blábolové stále berou?
... odstupné
>by dostala a zaměstnavatel by ušetřil za ty 2 měsíce
>co by tam pracovala ve výpovědní lhůtě, ale je to
>dohoda a na tu musí být 2. Jít na nemocenskou je doopravdy
>v tomto případě nedobrá rada, protože zaměstnavatel už
>evidentně ukázal o co mu jde. A co bude následovat až
>dostane od zaměstnance neschopenku? Peklo se z
>pracoviště přestěhuje do bydliště, udělá jí několik kontrol
>... a jen tak mezi námi, být 21 dní zdravá doma, bez
>možnosti vyjít si ven hned tak někdo nezvládne.
Dle zákona, i když zaměstnavatel uzavře se zaměstnancem dohodu a je v ní uvedeno, že odchází pro nadbytečnost, měl by mít nárok na odstupné. A zaměstnavatel pak nemusí proplácet další dva měsíce, kdy je zaměstnanec ve výpovědní lhůtě.
Ale já vzhledem ke svým fin. závazkům právě potřebuju mzdu za březen i duben a samozřejmě odstupné dle zákona, v mém případě za jeden měsíc.
>Dle zákona, i když zaměstnavatel uzavře se
>zaměstnancem dohodu a je v ní uvedeno, že odchází pro
>nadbytečnost, měl by mít nárok na odstupné.
a kdepak jste to a v kterém zákoně viděl?To jsou jen kecy min. úředníků a závazný právní výklad nikde není,.
A zaměstnavatel pak
>nemusí proplácet další dva měsíce, kdy je zaměstnanec
>ve výpovědní lhůtě.
>Ale já vzhledem ke svým fin. závazkům právě potřebuju
>mzdu za březen i duben a samozřejmě odstupné dle
>zákona, v mém případě za jeden měsíc.
tak se toho držte.
§67, 1. odst.
Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně a) b) c) d) (určují výši odstupného)
>
>>>vlastně od počátku zam-teli šlo)...
>>
>>Radu typu "zatnout zuby" a snažit se nezavdat příčinu
>>zaměstnavateli ... jsem psát nechtěla, ale v případě
>>že chce odstupné, tak mě nic rozumnějšího nenapadá.
>
> Za
>>sebe bych radila dohodnout se .... tzn. výpověď
>>dohodou s odkazem na paragraf o nadbytečnosti
>
>to je neuvěřitelý, jakou blbost se tady jeden ještě
>dočte, já myslel, že je to už jen v tel. seriálech, a
>ejhle, on se i tady ještě někdo najde..kde se ty lidičky
>neználci a blábolové stále berou?
>
>
Odstupné
§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně ....
> ... odstupné
>>by dostala a zaměstnavatel by ušetřil za ty 2 měsíce
>>co by tam pracovala ve výpovědní lhůtě, ale je to
>>dohoda a na tu musí být 2. Jít na nemocenskou je
>>doopravdy
>>v tomto případě nedobrá rada, protože zaměstnavatel
>>už
>>evidentně ukázal o co mu jde. A co bude následovat až
>>dostane od zaměstnance neschopenku? Peklo se z
>>pracoviště přestěhuje do bydliště, udělá jí několik
>>kontrol
>>... a jen tak mezi námi, být 21 dní zdravá doma, bez
>>možnosti vyjít si ven hned tak někdo nezvládne.
>>
>>>>vlastně od počátku zam-teli šlo)...
>>>
>>>Radu typu "zatnout zuby" a snažit se nezavdat příčinu
>>>zaměstnavateli ... jsem psát nechtěla, ale v případě
>>>že chce odstupné, tak mě nic rozumnějšího nenapadá.
>>
>> Za
>>>sebe bych radila dohodnout se .... tzn. výpověď
>>>dohodou s odkazem na paragraf o nadbytečnosti
>>
>>to je neuvěřitelý, jakou blbost se tady jeden ještě
>>dočte, já myslel, že je to už jen v tel. seriálech, a
>>ejhle, on se i tady ještě někdo najde..kde se ty
>>lidičky
>>neználci a blábolové stále berou?
>>
>>
>Odstupné
>§ 67
>(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání
>pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů
>uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž
>důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního
>poměru odstupné ve výši nejméně ....
>
>
>a co má společného odstupné s Vaší " vysoce odbornou radou" skončit Výpovědí dohodou? To takhle blbnete furt nebo jenom ve čtvrtek?
Souhlasím, že něco jako výpověď dohodou již neexistuje, ale dohoda o rozvázání PP mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem z důvodu §52c) je právně podložená právě v §67 a při této dohodě má zaměstnanec stále právo na odstupné.
Na to narazil můj zaměstnavatel, kdy mi chtěl dát dohodu a "odstupné" bokem (aby neplatil tolik na odvodech z mezd - nebo jak se tomu říká), ale potom, co se ode mně dozvěděl, že tak jako tak mne bude muset vyplatit "oficiálně", protože to je ze zákona dané, přestal na dohodě trvat.
>
>Souhlasím, že něco jako výpověď dohodou již
>neexistuje,
to nedexistovalo nikdy
ale dohoda o rozvázání PP mezi zaměstnancem a
>zaměstnavatelem z důvodu §52c) je právně podložená právě v
>§67 a při této dohodě má zaměstnanec stále právo na
>odstupné.
to přece nikdo nerozporuje, nechápu, co stále řešíte, bylo Vám snad poraděno už dost,ne?
>
>Na to narazil můj zaměstnavatel, kdy mi chtěl dát
>dohodu a "odstupné" bokem (aby neplatil tolik na odvodech
>z mezd - nebo jak se tomu říká), ale potom, co se ode
>mně dozvěděl, že tak jako tak mne bude muset vyplatit
>"oficiálně", protože to je ze zákona dané, přestal na
>dohodě trvat.
no tak to vidíte, dostal rozum.
Tak to začalo. Nejdřív chtěl dohodu, ale já trvala na výpovědi. Tak jsme ji podepsali a nyní mně čeká druhý měsíc. Po podpisu mě začal kontrolovat a chtít po mě více práce nežli do té doby. Pak jsem dostala porušení prac. povinností, a momentálně mě kontroluje na každém kroku, ke všemu chce vysvětlení a čeká, kdy udělám nějakou chybu, asi aby mi mohl dát další porušení prac. povinností. Proto jsem se tázala, zda je vůbec možné, aby mne zaměstnavatel mohl propustit bez nároku na odstupné na základě porušení prac. povinností, ke kterým ale došlo až v probíhající výpovědní době.
Musel jsem si to celé znovu pročíst, abych nepsal blbosti,za které se ještě jednou omlouvám, jak výše.
Držte se a nenechte se vytáčet. Jestliže běží výpov. lhůta, tak běží a určeným dnem skončí. Pokud nedáte důvod zam-teli k okamžitému zrušení pro porušení povinností zvlášť hrubým způsobem,tak Vás nemůže"vyhodit hned", ale poběží výp.lhůta. Ať Vám napíše, co chce, nemá to už na běh té lhůty vliv, protože i kdyby se Vás chtěl zbavit jinak, nemá v podstatě šanci a odstupné Vám bude muset vyplatit.
Díky moc. Sama jsem si to myslela, ale nechápala jsem, co pořád na mne zam-el zkouší, jestli nemůže být v zákoníku ještě něco, co bych přehlédla. Budu tedy pracovat jako doteď a v případě zbytečných dotazů a dalšího úkolování z jeho strany si budu myslet něco o zádech...
Ještě jednou dík
Zdravim, po jednom dni se me obavy vyplnily a zam-el mi dnes dal par 55, hrube poruseni prac. povinnosti a okanzite zrus. PP. Takze v pondeli odvolani, k tomu ze chci byt stale zamestnana plus dalsi pravni kroky. Tak jsem zvedava, jak tohle cele dopadne, kdy to skonci a jak moc to ovlivni me hledani nove prace :(
Tak děkuju, trochu mě to uklidnilo. Budu muset zatnout zuby a vydržet, neboť zaměstnavatel se mi snaží můj poslední měsíc v zaměstnání znepříjemňovat čím dál více a myslím, že se mě tím vším snaží dohnat k dohodě. Bohužel právě hlavně z finančních důvodů si dohodu nemohu dovolit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 11:59
Dobrý den, moc prosím o radu.
Od 1.3. jsem ve dvouměsíční výpovědní době, dostala jsem od zaměstnavatele výpověď dle §52 c). Před týdnem jsem obdržela upozornění pro porušení prac. povinností, se kterým jsem písemně nesouhlasila. Momentálně mne zaměstnavatel kontroluje na každém kroku a ke všemu chce vysvětlení. Mohl by mne zaměstnavatel na základě dalšího upozornění nařknout z hrubého porušení pracovních povinností a tím pádem propustit na hodinu? Přestože jsem již před měsícem obdržela výpověď pro nadbytečnost? Původní výpověď chtěl totiž sfouknout dohodou k 20. březnu, aby mi nemusel platit celé 2 měsíce a odstupné. Mám tedy pocit, že se mě chce zbavit, aniž by mi musel vyplatit to, na co mám nárok.
Moc děkuji za odpovědi, rady a pomoc.