Re: Sconto za včasnou platbu
Na sconto se musí vystavovat opravný daňový doklad, já jsem se někde dočetla, že i teď ne, tak teď nevím. Ano je fakt že nevíme jestli zaplatí dříve, ale na ně je celkem spolehnutí.
No tak tomu neříkejte skonto-pl.podmínka a ODD,ale sleva z ceny zboží a poskytněte ji rovnou, to snad ještě jde, nebo je to již jinak?
Vykážete plnou cenu i DPH a vzápětí dáte 2% slevy/za odběr-množství /a třeba ze 2% snížíte základ i DPH rovnou na 1 dokladu,pokud jsou spolehliví, ale přiznám,že nejsem obchodník a nevím zda je to takto možné. Ošetřete to s partnerem smluvně.
Od 1.4.2011 platí tato úprava:
(1) Plátce opraví základ daně a výši daně
a) při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění,
b) při snížení, popřípadě při zvýšení základu daně, ke kterému dojde po dni uskutečnění zdanitelného plnění,...
Předtím byla platná úprava že plátce může. Tím pádem se to řešilo třeba zasláním peněz rovnou nebo započtením atd.
Včera jsem byla na školení DPH, a zrovna skonta jsme řešili.
Na skonto se ODD vystavit musí.
Jenomže Váš případ není skonto, ale další sleva. Na fakturu bych uvedl zkrácenou splatnost odpovídající skontu a případně poznámku, že sleva za včasné zaplacení je již zahrnuta v ceně.
Je to administrativně nejlepší způsob, jak "skonto" řešit - tedy za předpokladu, že zákazník je spolehlivý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 12:31
Dobrý den, uvažujeme že dáme našemu odběrateli skonto, sám si o něj řekl, ale chce to tím způsobem, že mu už na fakturu dáme nižší cenu (tedy sníženou o skonto) a zároveň to napíšeme na fakturu,že se jedná v tomto případě o skonto, je to správně? můžeme to tak udělat, myslela jsem si, že by měla být plná cena a pak napsat větičku o skontu. díky za odpovědi