Jaký postih, když není valná hromada???

• (neregistrovaný)

30. 3. 2012 11:32

Dobrý den,

prolezla jsem většinu dostupných zdrojů a nikde jsem nenašla, jaká je sankce za nedodržení lhůty 3 měsíců od účetní závěrky valné hromady.

Můžete mi prosím sdělit, jaký a podle jakého § je postih, když se nesejde valná hromada do tří měsíců od účetní závěrky.

Díky.

Zina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2012 12:25

Helas (neregistrovaný)

Re: Jaký postih, když není valná hromada
      Podle ustanovení § 128 odst. 1 obchodního zákoníku „valná hromada [společnosti s ručením omezeným], která schvaluje řádnou účetní závěrku, se musí konat nejpozději do šesti měsíců od posledního dne účetního období.“ Valnou hromadu svolávají jednatelé. Nesvolání valné hromady ve stanoveném termínu je porušením uvedené zákonné povinnosti, avšak zákon výslovně nestanoví žádnou konkrétní sankci za pozdní svolání valné hromady. V úvahu přichází povinnost náhrady případně způsobené škody či zrušení společnosti soudem podle ustanovení § 68 odst. 6 písm. a) obchodního zákoníku, pokud by se valná hromada nekonala dva roky. Kromě toho, nebyla-li svolána valná hromada ve lhůtě šesti měsíců od skončení účetního období, není možné podle ustanovení § 144 s odkazem na ustanovení § 208 odst. 5 obchodního zákoníku rozhodnout o zvýšení základního kapitálu na základě řádné účetní závěrky. To obdobně platí i pro přijetí rozhodnutí společníky mimo valnou hromadu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).