Re: Nástup 2.4. od kdy přihlásit ZP a SP
Dobrý den, přidám se k dotazu, jelikož jsem dnes řešina stejný případ, ale asi jsem to udělala právě špatně. Kvůli tomu, aby si zaměstnankyně nemusela sama doplácet ZP právě za ten jeden den, tak jsem na přihlášku pro SP i ZP uvedla od 1.4.2012, ale nastoupila do zaměstnání až 2.4.2012, takže se ještě jednou ptám, zda nemůže pracovní poměr trvat od 1.4.2012 s tím, že zaměstnanec přijde do práce až 2., jelikož 1. byla neděle. Děkuji
Já si právě myslím, že přihlásit můžu 2., ale pojištěn je už od 1., jelikož je to neděle, ale také právě nevím.
Tak jsem dnes dávala tu přihlášku na ZP i OSSZ a ptala jsem se na obou institucích, jestli mám na přihlášku napsat od 2.4. a jak na ZP, tak na OSSZ mi řekli, že tam může být napsáno, že je přihlášena od 1.4., i když od zaměstnání nastoupila skutečně až 2., protože 1. byla neděle.
No, narazit můžete na kohokoli :-)) a co takhle :
zákon č.187/2006 § 10, vznik pojištění - vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém nastoupil do práce .. a u ZP - zákon č.48/1997 o veř.zdr.poj. - §8) povinnost platit vzniká dnem nástupu do zaměstnání .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2012 13:59
Dobrý den, ráda bych se poradila, zaměstnanec nastupuje dnes, tj. 2.4 do pracovního poměru na dobu určitou. Od kdy je zdravotně pojištěn, když 1.4.2012 byla neděle? Na přihlášce bude předpokládám 2.4.? Děkuji za rady.