Re: ELDP a jednatel
1 na prvním místě kódu znamená, že se jedná o zaměstnance s pracovní smlouvou na pracovní poměr. Pokud je tento zaměstnanec současně i jednatelem nebo společníkem (tzn. je zapsaný v obch.rejstříku), musí být na 3.místě kódu S, tedy 1+S. Nevadí, že to máte špatně, při kontrole se to opraví - nebo můžete rovnou vystavit opravné ELDP. Bude to typ 51 (opravný k 01) nebo 52 (opravný k 02) a ve chlívku vedle typu bude datum vyhotovení původního (chybného) ELDP. Jinak bude všechno stejné až na kód, ten napíšete správně, a dole vlevo uvedete aktuální datum vyhotovení. Ještě se u statutárů sleduje, jestli společnost zaplatila pojistné za zaměstnance. Měsíce, za které společnost sociálce dluží, nebude mít jednatel (společník) v ELDP pojištěné.
Toto my víme :-), ale moc mě právě zajímá, proč OSSZ každé jinak toto kontroluje ( s různým výsledkem). Celé roky jsem vždy měla 1+S, pak podle nového SW mi vyšlo 1++, aniž bych něco měnila.
Po kontrole se to muselo opravit. JInde jak vidět opravovat nemusí :-)
Při přebírání ELDP (a to jsou kolikrát štosy) v termínu do konce května se taktak stihnou letmo projít, zapsat a odeslat na ČSSZ. V podstatě na nich zkontrolujeme tak leda rodné číslo a bydliště. Všechno ostatní (VZ, VD) se ověřuje až při kontrole firmy, když máme v ruce mzdové listy. Takže se přijde i na 1+S a opraví se to. Ve starém systému (do 31.12.2008) jsme měli podrobnou evidenci u malých firem, tam se dal ELDP zkontrolovat už při zapisování komplet, teď se čeká až do kontroly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2012 14:53
Dobrý den
Mám dotaz, na mzdové kartě mám uvedeno u zaměstnance-jednatele druh činnosti 1 (ne "S" jako jednatel)
ELDP pro rok 2010 a 2011 je uvedeno
kod: 1++
MR: N
Našla jsem si, že kod měl být "S".
OSSZ mi ELDP nevrátili ani za jeden rok.
Co mám teď dělat?
Prosím o radu
Děkuji.