Re: Přeplatek na DPPO a dodatečné př. DP
Za den úhrady nedoplatku převodem přeplatku se považuje den vzniku nedoplatku. Daňový subjekt je v prodlení, neuhradí-li nejpozději splatnou daň v den její splatnosti (FÚ už musí mít na účtě).
Ale Danielo, to je základní omyl.
Správce daně musí převést přeplatek na nedoplatek jiné daně z úřední povinnosti. §154 DŘ
Zcela jiná je skutečnost, když poplatník požádá dle §155 DŘ.
Pokud má ale DS přeplatek na jiné dani, byl bby sám proti sobě, kdyby žádal o převedení přeplatku, když to správce daně musí udělat z úřední povinnosti.
Rozdíl(mezi §154 a §155) je totiž v délce období, za které zaplatí úrok z prodlení
Děkuji všem za příspěvky. Rád bych si to jen zhrnul. Pokud mám na svém daňovém účtu přeplatek (50.000,- Kč) a podám dodatečné daňové přiznání DPH (povinnost 30.000,- Kč), které hned po podání přiznání uhradím (dodatečné přiznání za duben, zjistím v červenci - prodlení 60 dní), FU mi nemá právo vyměřit úroky z prodlení. Je to tak?
Ne tak docela.
Je třeba vědět, zda skutečně byl na účtě vratitelný přeplatek (tzn. vyměřený přeplatek na osobním daňovém účtu, přesně k jakému datu, zda nebyly na jiných daňových účtech nedoplatky.
Je třeba konkretně vidět celou situaci na osobním daňovém účtu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2012 11:01
Dobrý den,
rád bych se zeptal pokud máme přeplatek na DPPO (cca 50.000,- Kč) a děláme dodatečné přiznání DPH (povinnost cca 30.000,- Kč - prodlení 60 dní), zda-li FU může vyměřit úrok z prodlení. Měl jsem za to, že přeplatkem na jedné dani se rovná nedoplatek na dani druhé.
Nebo se pletu? Může mně to prosím někdo objasnit. Děkuji za odpověď.