Re: RZD-úvěr ze stavebního spoření
Děkuji za odpověď, je fakt, že jsem uplatnila úroky v RZD již loni - byt kupovali v roce 2010, ale až teď se mi to nějak rozleželo (opět dělám RZD) a tak si nejsem úplně jistá, zda mám všechny potřebné doklady k tomu abych tyto úroky mohla uplatnit, i když podle všeho by vlastně mělo stačit podepasané "růžové"prohlášení + smlouva o úvěru a výpis z listu vlastnictví. Ještě k Vaší odpovědi, myslíte, že mám chtít např. kopii občanského průkazu dcery? Děkuji.
A jak jinak se prokazuje trvalý pobyt ? :-)
Pokud čtu správně tak v § 38l odst. 1 písm. d) je jen list vlastnictví.
viz.
v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. b) a c) výpisem z listu vlastnictví a v případě úvěru poskytnutého na koupi pozemku po uplynutí 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy stavebním povolením nebo ohlášením stavby,
Já bych kopii OP nepožadovala. Nemáte na to právo. Navíc - není důležitý trvalý pobyt, ale užívání bytu k trvalému bydlení. Takže ta dcera byt užívá k trvalému bydlení, matka to podepíše v prohlášení a dcera může mít trvalý pobyt podle občanky úplně jinde.
Přeji dobrý den,
rád bych se s vámi podělil o vlastní nepěknou zkušenost s Modrou pyramidou (dále MP). Před pěti lety jsem si vzal úvěr na 2,1 mil., úroková sazba nebyla na tehdejší poměry nejhorší - 4,64%. Vzhledem k současným sazbám jsem se logicky rozhodl úvěr refinancovat.
Arogantní přístup zaměstnankyň MP na přepážkách pražské centrály a dámy pracující na úsměvně nazvaném útvaru „Péče o zákazníky“, s nimiž jsem žádost o předčasné splacení úvěru vyřizoval, by se ještě dal přejít. Chápal jsem, že MP jde (pouze) o vlastní zisk. Když jsem si zpětně spočítal, že na úrocích jsem za pět let zaplatil cca 470 tisíc, udělalo se mi upřímně zle. Jsem si dobře vědom, že podepsáním smlouvy jsem s danými podmínkami souhlasil, vždyť si to také nyní vyčítám. Poslední políček od MP přišel v podobě penále za předčasné splacení úvěru a to ve výši 40 tisíc, což je tedy téměř maximální možná výše (2% z cílové částky). S ohledem na neuvěřitelnou částku, kterou jsem za oněch pět let zaplatil jen na úrocích (další poplatky nepočítaje), není výše vyčísleného penále dle mého ani trochu morální. Přijde mi to celé spíše tragikomické. Případným zájemcům o úvěr od MP připomenu, že penále je u nově sjednaných smluv možné udělit až do výše 3%, nejspíše proto, aby nikoho refinancování ani nenapadlo.
Pořizoval jsem si tehdy svůj první byt, ke všemu celkem ve spěchu, tudíž jsem situaci zjevně podcenil, mohu si za to pouze sám. Pokud opravdu zvažujete úvěr od MP, neudělejte podobnou chybu, zjistěte si co nejvíce nabídek a pečlivě pročtěte úvěrové podmínky. Za sebe tedy Modrou Pyramidu nikomu rozhodně nedoporučuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2012 11:23
Dobrý den, prosím o radu - dělám RZD u jedné zaměstnankyně, která mi donesla potvrzení o zaplacených úrocích z úvěru ze stavebního spoření na koupi bytu, mám i výpis z listu vlastnictví (zaměst. je spolu s manželem vlastníkem) a úvěrovou smlouvu. Jde mi o to, že v bytě bydlí jeho dcera s rodinou - jestli mám mít k tomu ještě nějaké prohlášení, že v bytě bydlí dcera. Děkuji.