Rodičák a nemocenská, lze brát současně?

• (neregistrovaný)

5. 4. 2012 13:53

Dobrý den,
    mám dotaz. Momentálně jsem se synem na MD - pobírám na něho rodičovský příspěvek. Mám jít ale na operaci a chci se zeptat, jestli si mohu nechat vystavit neschopenku. Jde mi o to, aby mi nesebrali rodičovský příspěvek. Nebo mohu pobírat obojí dávky - jak rodičák, tak i nemocenskou.
    Děkuji všem za příspěvky :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 4. 2012 13:58

markov (neregistrovaný)

Re: Rodičák a nemocenská, lze brát souča
      Rodičák Vám neseberou, protože nemocenské nedostanete.
      Nejste už náhodou na rodičovské dovolené (po 28. týdnech)?
      Citace z webu ČSSZ:
      Nemocenské je dávkou, která má pojištěnci nahrazovat příjem, jež mu uchází, protože nemůže z důvodu pracovní neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost. Proto se nemocenské nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu, pokud pracovní neschopnost vznikla dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno (ust. § 28 odst. 5 ZNP). Při vzniku pracovní neschopnosti v době čerpání rodičovské dovolené tedy nemocenské nenáleží.
      http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID={297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02}&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#16

• 5. 4. 2012 14:00

Jindřiška Halvová (neregistrovaný)

Re: Rodičák a nemocenská, lze brát souča
      Aha - děkuji za zprávu :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).