Cestovné zaměstnanec, do příjmů OSVČ?

• (neregistrovaný)

5. 4. 2012 14:02

Dobrý den,

v roce 2012 jsem zaměstnán na klasický pracovní poměr, v tomto pracovním poměru využívám své soukromé vozidlo a je mi tedy propláceno cestovní (amortizace atd). Mám i malý vedlejší příjem jako OSVČ, budu si tedy v roce 2012 podávat přiznání sám, ale chci se zeptat, zda cestovné vyplácené od firmy mám též zahrnout jako příjem nebo je to osvobozeno? Ve mzdě mám toto cestvoné zahrnuto jako nezdanitelný příjem, tudíž jsem pochopil, že se z toho daň neplatí..
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 4. 2012 14:23

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: cestovné zaměstnanec, do příjmů OSVČ
      Z cestovného pokud se neposkytuje ve vyšší částce než je v zákoně se nezdaňuje, tedy jste správně pochopil, že do DP OSVČ pak patřit nebude.

• 5. 4. 2012 14:43

Mirouš (neregistrovaný)

Tou vyšší částkou než je v zákoně myslíte už to, že v nestátní sféře se platí třeba letos 73,- kč do 12 hodin. Tedy je to více než pro nepodnikovou sféru, ale méně, než max. pro státní. Tak máme zdanit? Já myslím, že ne.

• 5. 4. 2012 14:56

JiřinaH. (neregistrovaný)

Jde-li o stravné v rozmezích daných ZP ( cestovní náhrady) a v rozmezích daných odchylkami v tomto zákoně, nic nezdaňujete. Jde o tzv. nadstandart, kdy se zdaňuje to, co jde na cit. ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).