Re: Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba
Neuvedla jste, kolik z té denní prac. doby od 7 až 15:30 činí neplacená přestávka. Předpokládám, že je to 0,5 hod. tzn., že odpracujete každý den od Po do Pá 8 hodin. Tím je naplněno 40 hod. týdně a práce za soboty by měla být přesčasová.
Kdyby chtěl zaměstnavatel považovat soboty za plánované prac. dny, musel by některé dny od Po do Pá označit za vaše volné dny, pak by mohl mluvit o nerovnoměrné prac. době. Musel by vám poskytnout dopředu plánovaný hrarmonogram směn a volných dnů i délkou plán. směn. Podle tohoto harmonogramu směn by muselo průměrně připadat na jeden týden 40 odpracovaných hod. Podle toho, jak jste to uvedla, byste pracovala více než 40 hod. týdně, což je v rozporu s úvazkem, který vám byl stanoven. Všechny hod. na 40 hod. jsou přesčas, můžete požádat o jejich proplacení vč. příplatku za přesčas a SN. V případě, že děláte 40 hod. od Po do Pá, tak jsou soboty přesčasovfé, nejde o nerovnoměrnou prac. dobu, a svátky jsou placené, aniž byste je musela nadpracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2012 17:24
Dobrý den, mám dotaz ohledně nerovn.prac.doby. Pracuji v a.s. úvazek mám40h/týden, ale jelikož chodím 2Xdo měsíce pracovat v sobotu, vždy na 6hodin, zaměstnavatel nyní tvrdí, že spadám do nerovnoměrmě rozvržené prac. doby a z toho vyplývá např.: že pokud v týdnu, ve kterém je státní svátek, já si vezmu volno, tak toto volno musím nadělat, přijde mi to absolutně nelogické. A i to, že spadám do ty nerovn. prac. doby. Když pracuji denně od 7 do 15:30 a ty soboty jsou podle mě přesčasy. Mohl by mi někdo prosím pomoci tuto věc pochopit? Děkuji