Re: 5min.přesčas??? A proplácet přesčas?
Je to pěkná blbost. Debata byla postavena bez znalostí ZP. Zase se jim jednou podařilo zmást lidi a zaměstnanci můžou začít křičet ,,Chci zaplatit 5 minut přesčas, protože jsem přišel do práce o 5 minut dříve, protože mi dnes přijel o 5 minut dříve autobus ".
Takže zavčas si připravit ZP, abychom měli v ruce podložené argumenty, až se začnou zaměstnanci ozývat.
Ale na druhé straně, pokud zaměstnavatel nařídí např. vyložit vagon a zaměstnanci to trvá 2 hod. 37 minut, tak je povinen zaplatit 2 hod. 37 minut, žádné zaokrouhlování na 2 hod. 30 minut. Ale určitě není prací přesčas, když přijde zaměstnanec dřív, nebo se déle po skončení směny obléká.
já jsem to sice neviděl, protože onu dámu nemusím a to uřvané tržiště, kde se hádají jak...atd. mne vůbec nebere, ale u nás je problém s tím, že si lidi pletou docházku do zaměstnání s výkonem práce-odpracovanou dobu.V tom je podstatný rozdíl. Jestliže PD začíná v 06,00, tak v tento okamžik má stát dělník u stroje a začít pracovat. To, že se dostavil v 05,45, dal si kávu, cígo, natáhl montérky, je jeho problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2012 21:56
Dobrý večer, teď jsem se dívala na "Máte slovo-Jíloková" a jsem z toho úplně vedle.
Zaujal mě tam příspěvek, že kontrola z IBP (možná zkratku píšu špatně) dala pokutu za to, že zaměstnanec, kterému začala směna v 6hod., přišel do práce "UŽ" v 5,55 hod. a že nedostal 5minut příplatek za přesčas (tuším, že zde byl uvedený přesčas a ne příplatek za práci v noci).
Zdá se to jenom mě absurdní? Myslím si (-lela jsem si), že zam-nec má být v práci fyzicky dříve, aby se stihl převléci (nachystat) na směnu, ale že toto není jako výkon práce, ale že je to v jeho nepracovním čase. A dále jsem si myslela, že přesčas nařizuje zaměstnavatel a ne, že je povinen proplácet přesčasy, pokud zaměstnanci jede dříve spoj do práce a on prote fyzicky přijde do práce dříve, zam-tel mu toto (řádově "pár" minut i čtvrt hodinky) toleruje, aby např. v zimě nemusel být venku a ještě má za toto dle kontrolních úředníků platit přesčasy.
Jsem z toho docela "vedle" a jsem sama?
Prosím, můžete se mi k tomuto vyjádřít. Pokud neurazím tak i pan Pája, paní VH, all a ostatní?
Děkuji všem za říspěvky a přeji pěkný den a hezké velikonoce