Re: Zaměstnanec - záloha na daň
Moc nerozumím tomu, proč se jednalo o nedoplatek sociálního a zdravotního, když mu nezaplacená dovolená za září 2011 bude zaplacena teď v roce 2012. Normálně by to přece bylo tak, že v září měl bez té zaplacené dovolené např. 12000 Kč hrubého. Takže se odvedlo SP i ZP z 12000 (čili na SP ani ZP se nic nedluží) a byla vypočítána a sražena daň. Teď mu přidáte ke mzdě doplatek za dovolenou a opět byste odvedli SP, ZP i daň ze skutečné zúčtované hrubé mzdy. Daň, která byla vypočítaná a sražená ze skutečně zúčtované hrubé mzdy v roce 2011, se týká roku 2011. Daň, která bude vypočítaná a sražená ze skutečně zúčtované hrubé mzdy v roce 2012, se bude týkat roku 2012. Nerozumím tomu, v čem je problém.
No to právě nechápu, proč jste zpětně upravovali vyměřovací základ za září. Aby měl víc na ELDP za 2011? Nebo kvůli neschopence?
Takže Vy jste vlastně přepočítali mzdu za září a opravili si i v účetnictví za září všechno? Pak se Vám ale jistě změnila i sražená daň za září, ne? Takže to mělo být uvedeno ve vyúčtování za rok 2011 a Vy máte na FÚ nedoplatek.
Co se ale týká RZD toho zaměstnance (nebo jeho potvrzení o zdanitelných příjmech), tak tam jste měli postupovat tak, že část hrubé mzdy, čast odvodů zaměstnavatele a část té daně jste neměli zahrnovat, protože ten čistý doplatek bude vyplacen až teď, čili po 31. lednu. Toto by mělo být zahrnuto až do roku 2012.
Tak teď nevím, jestli si rozumíme. "do následující výplaty" - tím je myšleno který měsíc? Nejprve píšete, že jste upravovali vyměřovací základ za září (aspoň jsem to tak pochopila) a teď zas píšete, že ne. Tak v kterém měsíci jste zvýšili tu hrubou mzdu o ten doplatek dovolené?
v účetnictví jsem nic neopravovala, jelikož se do starého roku už nedostanu
agendu jsem převzala, takže opravuju chybu po předešlé účetní, radila jsem se s jendou mzdovou, protože jsem nevěděla, jak mám postupovat a ta mi řekla, že to mám řešit přímo s ossz a zdrav.
na zdrav. po mě chtěli jenom poslat opravený přehled 09/2011 a doplatit rozdíl
na ossz udělali taky opravu, aby ten vyšší vyměřovací základ spadal do rozhodného období 2011 a že ten rozdíl mám zaměstnanci vyplatit v březnu 2012
sama tomu moc nerozumím, jen se to snažím vyřešit :-(
>>>>jistě změnila i sražená daň za září, ne? Takže to
>>>>mělo
>>>>být uvedeno ve vyúčtování za rok 2011 a Vy máte na FÚ
>>>>nedoplatek.
>>>>Co se ale týká RZD toho zaměstnance (nebo jeho
>>>>potvrzení o zdanitelných příjmech), tak tam jste měli
>>>>postupovat tak, že část hrubé mzdy, čast odvodů
>>>>zaměstnavatele a část té daně jste neměli zahrnovat,
>>>>protože ten
>>>>čistý doplatek bude vyplacen až teď, čili po 31.
>>>>lednu.
>>>>Toto by mělo být zahrnuto až do roku 2012.
>>>
>>>v účetnictví se nic neupravovali, jelikož se na to
>>>došlo až po vyúčtování za rok 2011
>>>na OSSZ mi řekki, že ten nedoplatek mám zahrnout až
>>>do
>>>následující výplaty, že nic opravovat nemám
>>
>>Tak teď nevím, jestli si rozumíme. "do následující
>>výplaty" - tím je myšleno který měsíc? Nejprve píšete,
>>že
>>jste upravovali vyměřovací základ za září (aspoň jsem
>>to tak pochopila) a teď zas píšete, že ne. Tak v
>>kterém měsíci jste zvýšili tu hrubou mzdu o ten
>>doplatek
>>dovolené?
>
>v účetnictví jsem nic neopravovala, jelikož se do
>starého roku už nedostanu
>agendu jsem převzala, takže opravuju chybu po předešlé
>účetní, radila jsem se s jendou mzdovou, protože jsem
>nevěděla, jak mám postupovat a ta mi řekla, že to mám
>řešit přímo s ossz a zdrav.
>na zdrav. po mě chtěli jenom poslat opravený přehled
>09/2011 a doplatit rozdíl
>na ossz udělali taky opravu, aby ten vyšší vyměřovací
>základ spadal do rozhodného období 2011 a že ten
>rozdíl mám zaměstnanci vyplatit v březnu 2012
>sama tomu moc nerozumím, jen se to snažím vyřešit :-(
Nojo, doplatit teď znamená, že mu teď doplatíte čistého to, co mu mělo být dáno už za září. Mzda za září byla vlastně přepočítána, bylo mu dáno více hrubého, byly opraveny přehledy, tzn. muselo být opraveno i to mzdové účto a mělo se to promítnout v celkovém účtu za rok 2011, což ovšem za Vás OSSZ ani ZP řešit nebude.
>
já se uz to účta 2011 nedostanu, uzavreny rok
v ELDP se zahrnul ten vyšší hrubý příjem
mě jde spíš o to, co mám dělat s tou zalohovou daní, která teda měla být 160 ,-; mám to zase s nima řešit osobně (tomu bych se ráda vyhnula) nebo to prostě teď zaplatím
Takže podle mě je to tak, jak jsem psala - ta daň je daň zářijová, měla být zahrnuta do vyúčtování za rok 2011 a Vy máte na FÚ nedoplatek. Ta hrubá mzda měla být nákladem roku 2011. Nemůžete přece mít pro sociálku a zdr.pojišťovnu v září vykázanou jinou hrubou mzdu než pro FÚ. Nemůžete přece mít pro účely sociálky (ELDP) na jeho ML vyšší příjem a pro daň nižší. S jakou částkou hrubé mzdy a daně jste pracovali v RZD (nebo jakou jste mu vystavili v potvrzení o zdanit. příjmech?
Normálně by to bylo tak, že byste opravila vyúčtování a daň doplatila. Ale zase když píšete, že se účto neopravovalo, tak by zase firma měla přeplatek, protože by jí neseděla zaúčtovaná dań a odvedená daň. Neodpověděla jste mně, s jakými částkami se pracovalo v RZD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2012 13:58
Chtěla bych poprosit o radu.
V roce 2011 za měsíc září byla zjištěna chyba ve mzdě jednoho zaměstnance, kde se nezapočetlo 8 dní, za které měla být vyplacena dovolená, zaměstnanec si toho nevšiml.
Rozdíl byl vypočíttán a bude vyplacen v následující mzdě,
v rámci zdravotního pojištění byl poslán opravný přehled a zaplacen doplatek, jelikož se nejedná o velkou částku neplatili jsme penále,
v rámci sociální pojištění, se to řešilo kontrolou, kde nám byl vyměřen doplatek, jinak bez problémů
v původní mzdě vyšla záloha na daň nula, při opravném výpočtu 160, jakým způsobem to řešti s FÚ, aby si nás taky nepozvali na kontrolu, zda by to šlo vyřešti jen formulářem
stačilo by třeba oprava ve vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků za rok 2011
nebo by bylo možně to doplatit teď spolu dálší mzdou a uvést to až ve vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků za rok 2012?
Děkuji za odpověď