Re: Dovolená-prosím zkuš
Dovolená se na hodiny nepřepočítává, ale vždy 1 směna = 1 den dovolené. Oba nároky se sčítají a zaměstnanci bude náležet náhrada v rozsahu délky směny, kterou v důsledku čerpání dovolené neodpracuje (= např. 12 hodin). Pokud se skutečně jedná o pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně (od 1.1.2012 je změněna definice), pak je možné zaměstnanci poskytovat náhradu mzdy odpovídající průměrné délce směny, nikoliv skutečné délce směny.
Snad ani nešlo o správnost čísel, ale o tu délku čerpání "starého nároku".
Můžete mi to, prosím, s tou průměrnou délkou směny vysvětlit blíže? Kde najdu v zákoníku práce tu změnu definice? Moc děkuji.
Mně vyšel přepočtený roční nárok v nepřetržitém režimu, při podmínkách uvedených viz. výše 12,5 dne.
Vycházím z plánovaného počtu směn za rok, čtyřtýdenního vyrovnávacího období, ve kterém musí mít odpracováno 12,5 směny, neboť týdenní pracovní doba je 37,5 hodiny. Snažila jsem se postupovat podle výpočtu uvedeného v zákoníku práce.
Tak teď tedy nevím,
Já bych to počítala takto: Jestli měli nárok na ř.d. 20 dnů při 8 hod. prac. době: 20x8:11,5=13,91 zaokr. = 14 směn od začátku roku.
Tu starou dovolenou 1,5 dne bych přepočetla: 8:11,5= 0,696
0,696x1,5=1,044 = 1 den/směna při nepřetrž. provozu. Celkem by tedy měli nárok na 1směnu staré a 14 směn nové dovolené.
Snad jsem pomohla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2012 10:21
Dobrý den,
zaměstnanci přešli od února 2012 z rovnoměrného rozvržení pracovní doby (dělali po - pá 8 hodin denně) na nerovnoměrné =nepřetržitý provoz a směnování.
Za leden 2012 jim náleží postaru 1,5 dne dovolené v délce čerpání 8 hodin za den, celkem tedy 12 hodin.
Za únor až prosinec 2012 jsem udělala přepočet na 12ti hodinové čerpání, tedy v délce směny - nárok vznikl při 37,5 týdenní pracovní době, vyrovnávacím období čtyř týdnů a čtyřtýdenním ročním nároku na dovolenou 11,5 dne dovolené.
Oba nároky se sčítají?
Takže, když budou čerpat 1 den té "staré" dovolené, která jim náleží za leden v délce 8 hodin, tak ho budou čerpat v délce své směny tedy v délce 12 hodin?
Snad jsem to popsala srozumitelně. Děkuji za odpověď.