Re: jak zaúčtovat opravu
Oprava auta ve vlastní režii bude zaúčtována jako běžná spotřeba náhradních dílů (MD 501 / D 112 tedy samozřejmě v ocenění pořizovací cenou materiálu) a mzdových nákladů na opravu (MD 521 / D 331). Lze se sice setkat s metodikou účtování na účet 511 – Opravy a udržování, což ale není přesné, protože celá účtová skupiny 51 – Služby pro externí služby a nikoli pro interní spotřebu.
Nárok na odpočet DPH na vstupu z příslušného náhradního dílu plátce má zachován, protože jde o tzv. režijní spotřebu nutnou k udržení provozu plátce. Samozřejmě to platí za předpokladu, že předmětné vozidlo slouží pro ekonomickou (zdanitelnou) činnost dotyčného plátce ve smyslu § 72 odst. 1 a 2 ZDPH, což je zřejmě naplněno.
Fakturu za lakování zaúčtujete na 511/321
Pojištovně vystavíte fakturu, sami-sobě, již v obvyklých tržních cenách(prodejní -standardní cena opravárenských služeb podle ceníku autoservisu.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2012 13:55
firemní bourané auto si sami opravujeme-máme servis
účtuju 511/622
pak dáme auto na lakovnu a od nich dostanu fa za lakování
511/321 za 2000 Kč bez daně
původně jsem myslela,že tuto fa jen přiloženým k našemu vnitřnímu dokladu ,cojsme si sami opravovali a pošlu na pojištovnu,ale majitel řekl,že lakovna nám to dělala v režijních cenách a poj.mám účtovat vyšší částku,tj fa za lakování
mám připsat na náš doklad částku 3000 Kč
není mi ted jasné účtování,jestli nemám fa z lakovny raději účtovat
518/321