Re: OSVČ nemoc bez peněz
Hlavně pohlídejte aby byla živnost opravdu alespoň přerušena na sociálce a zdrav. pojišťovně, aby neměl další dluhy.
Pokud si nemocenské neplatil, tak opravdu nic dostávat v době nemoci nebude (na tuto možnost měl mít našetřeno, když se rozhodl neplatit). Byla by možnost rychle rušit neschopenku, ale to asi nechce, když chce žádat o ČID.
Podpora mu vyplácena nebude dokud bude na neschopence.
Jediné co mě napadá je, zajít na sociální odbor a zkusit zažádat o pomoc v hmotné nouzi.
Vlastní zkušennost - 8 měsíců na UP s podporou, pokud bych nenašla práci, byla bych sice dál evidovaná na UP a nemusela platit ZP, ale jinak by mi nedal nikdo ani korunu. Na sociálním oboru mi řekli, že jsem měla za poslední rok příjem a tak nemám na nic nárok, až nebudu mít poslední rok příjem, pak by mi dali nějakých 2,5 tisíce. Už chápu,proč cikáni nepracují, měli by totiž příjem v posledním roce......
Tak to je super, ti co pracují a všechno poctivě platí státu, tak pak až potřebují, (může se to stát každému), nedostanou nic :-(
Děkuji Vám všem, za odpovědi. Neplatit si nemocenské bylo špatně. To si myslím také, zvláště u zedníka pokročilejšího věku. O tom není pochyb. Čiliže jak dál? Kdyby přerušil nemocenskou, tak tím pádem by už byl na ÚP a začal by pobírat podporu? Na jak dlouho by tu nemocenskou měl přerušit? Pak by se na ni patrně zase vrátil a dál by se řešila žádost o ČID. Je možné to tak udělat? Opět Vám děkuji za názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2012 20:25
Prosím Vás o názor: OSVČ zedník si neplatil nemocenské (má dluhy i na SP a ZP). Teď je dlouhodobě nemocen a bude žádat aspoň o ČID. Živnost zrušil, nebo doufám aspoň přerušil a nahlásil se na PÚ. Teď ale tvrdí, že mu nic nevyplácí, protože je na nemocenské a ta mu také není vyplácena, protože si ji neplatil. Prosím vás, nerozumím tomu. Je možné, že by mohl zústat takhle absolutně bez přijmů. Pokud ano, jak z této situace ven? Prosím moc o jakékoliv názory. Děkuji.