Z vedlejší čiností na hlavní -živnost

• (neregistrovaný)

12. 4. 2012 23:41

Zdravím, byla jsem zaměstnaná na plný úvazek a měla živnost jako vedlejší činnost. K 31.3. jsem skončila v práci - dohodou a teď jsem zjistila, že jsem změnu měla asi nahlásit na sociálce a na zdravot. poj., ale neudělala jsem to, hrozí mi hned nějaké sankce? měla jsem to oznámit ještě někde?

Ještě v práci jsme měli chladné vztahy a nerozešli se v dobrém, tak teď nevím jestli mi dali všechno co měla, vlastně jsem dostala jen můj zápočták... někde jsem četla, že mi měli dát je nějaký evidenční arch pojištění? na co to je? a něměli mi dát z bývalé práce ještě něco??

Díky, Karla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 4. 2012 7:54

Maxx (neregistrovaný)

Re: z vedlejší čiností na hlavní -živno
      Sankce za nenhlášení nejsou. Ale musíte od 1.4. platit zálohy na Sp a ZP jako z hlavní činnosti (výši Vám sdělí, až jim ohlásíte změnu na hlavní činnost - vychází se ze posledního podaného přehledu).
      Z bývalé práce jste měla dostat zápočťák (ten máte) a ještě Evidenční list důchodového pojištění. Ten dostáváte od zam-tele každý rok. Hned Vám ho mzdová nedá, musí zpracovat mzdy za poslední období.

• 13. 4. 2012 7:54

Líba (neregistrovaný)

Re: z vedlejší čiností na hlavní -živno
      To je evidenční list důchodového pojištění, ale ten vám nemůžou udělat dřív než po poslední výplatě. Taky budete potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech, o to musíte sama požádat. Teď je na to taky ještě brzy, potřebujete to až k daním příští rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).