Re: OSVČ a přivýdělek
>Dobrý den,
>mám autodopravu.Mohu si třeba o víkendech přivydělat
>tím, že budu jezdit autem jinde.Nebudu figurovat jako
>podnikatel na IČO,ale jako osoba.
a tím myslíte co? Bude to načerno, nebo tam budete zaměstnán, třeba na dohodu?
A pak,to co si vydělám
>o těch víkendech, tak si nechám poslat na soukromý
>účet.Lze to takto???????Nebo ne????Jde mi o to,zda si
>mohu tak přivydělat,když nebudu figorovat jako podnikatel
>o víkendech.A zda tyto peníze musím zdanit, v
>případě,že to takhle jde.
Už se bohužel stalo.Neměl jsem žádnou smlouvu.Jak mohu toto napravit.Lze to nějak zpětně dodanit na dodatečném daňovém přiznání???Já jsem myslel, že je to třeba i nějak omezené výdělkem,že např. když si vydělám do 4000,- tak nemusím danit,co je nad tak ano.Takže pokud člověk má jakýkoliv příjem,tak to musí zdanit i kdyby ten příjem byl třeba 200,-???
Ve vašem případě ano ...... poskytl jste službu dokonce v oboru podnikání, tam není o čem diskutovat. Ano dodatečné DP a dodanit tyto příjmy. Jsou hranice např. 6000 .....hranice příjmu pro člověkla. který nemá povinnost podávat DP a jedná se o nahodilý příjem. Ale to se vás vůbec netýká.
Ne tak docela. Při příjmu do 15000,- za rok se nemusí podávat DP. Pokud máte zaměstnání a ostatní příjem za rok je do 6000,-, také si nemusíte DP podávat. Příležitostný příjem je osvobozen do 20000,-. Pokud byste měl např. DPP do 5000,- měsíčně, měl byste daněné srážkovou daní a ta už se do DP také neuvádí.
Jestliže jste nebyl zaměstnán a vykonával činnosti v oboru v jakém podnikáte, musíte zdanit vše co jste si vydělal. Tady se nejedná o žádný nahodilý příjem.Mohli by vám vystavit dohodu o provedení práce, kde si vypořádají daň.Když bude zálohová, dají vám potvrzení o zdanit.příjmech a to si zahrnete v ročním DPFO.Srážková se nevyrovnává.
A jak mají oni ve firmě zaúčtováno?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2012 9:04
Dobrý den,
mám autodopravu.Mohu si třeba o víkendech přivydělat tím, že budu jezdit autem jinde.Nebudu figurovat jako podnikatel na IČO,ale jako osoba.A pak,to co si vydělám o těch víkendech, tak si nechám poslat na soukromý účet.Lze to takto???????Nebo ne????Jde mi o to,zda si mohu tak přivydělat,když nebudu figorovat jako podnikatel o víkendech.A zda tyto peníze musím zdanit, v případě,že to takhle jde.