Re: Odstupné při nemoci
>>>Dobrý den, dostal jsem výpověď pro nadbytečnost
>>>12.4.2012 k datu 30.4.2012.
>>>Zaměstanvatel mi předložil dohodu oboustrannou a
>>>nezohlednil mi ani finančně 2 měsíce výpovědní doby.
>>>Odstupné mi slíbil v minimální výši 3 měsíce.
>>>V 1.Q.2012 jsem měl ve výplatě pěkné odměny.
>>>Započítávají se tyto prémie do průměrného příjmu za
>>>Q.
>>>pro
>>>výpočet odstupného?
>>>Nyní jsem od začátku dubna na nemocenské. Pokud by má
>>>nemocenská trvala po celý 2.Q, z jakého průměru by se
>>>mi potom odstuné počítalo a obdržel bych ho až po
>>>ukončení nemocenské?
>>>Co je pro mě výhodnější? Pokračovat v nemocenské a
>>>nechat si ukončit PP nebo ukončit nemocenskou?
>>
>>Tak dostal jste výpověď nebo byl prac. poměr ukončen
>>dohodou?
>
>A na nemocenské je člověk pokud je nemocný, ne když se
>to víc hodí.
Kdyby se jednalo o výpověď pro nadbytečnost, tak by se vám výpovědní doba prodloužila o dobu nemoci, ale protože jste podepsal dohodu, končíte 30.4. a odstupné se vám bude počítat z hodinového průměru v I.Q 2012. Dostanete ho vyplacené s dubnovou výplatou a vaše nemoc bude pokračovat, dokud vás lékař neuschopní. Pak se můžete hlásit na ÚP.
POkud jste podepsal dohodu o ukončení PP k 30.4., tak k tomuto datu bude PP ukončen bez ohledu na menoc. Odstupné dostanete v poslední výplatě a bude se vám počítat z výdělku, který jste měl za leden až březen.
V nemocenské můžete pokračovat, nemoc. lístky a lístky na peníze budete nadále odevzdávat zaměstnavateli a ten je bude posílat na OSSZ, ti vám budou nemocenskou proplácet. V tomto případě doporučuji zanést nemoc. lístek, který máte u sebe pro kontrolu, na vaší zdravotní pojišťovnu, oni si jej okopírujou, aby jste nebyl dlužníkem na zdravotním pojištění. Na ÚP se zaevidujete až po ukončení nemoci.
Já jse ještě výpověď nepodepsal, jednak se mi nelíbí, že
--zaměstnavatel stále trvá na "dohoda" když já se dohadovat nechci,
--díky tomu, že je to "dohoda" obchází zaměstnavatel dvouměsíční výpověď a já tak dostanu málo peněz, ale obávám se, že pokud dohodu nepodepíšu, dojde k výpovědi později, po ukončení mé nemoci a já budu mít odstupné proplacené z průměru 2.Q - tedy předpokládané pouze nemocenské
Proto kalkuluji, co se mi vyplatí
Na dohodu musí být dva. Pokud se rozhodnete s dohodou souhlasit, musíte si pohlídat, jak je psáno někde výše, aby tam byl uveden důvod skončení pracovního poměru nadbytečnost. Jenom v takovém případě máte nárok na odstupné. Pokud na dohodu nepřistoupíte a budete čekat na výpověď, tu vám zaměstnavatel v době nemoci dát nemůže, bude se vám odstupné počítat z rozhodného období a tím je předchozí čtvrtletí. Z nemocenských dávek se průměr na odstupné nepočítá, ale pokud by v rozhodném období nebylo odpracováno alespoň 21 dnů musel by zaměstnavatel průměr vypočítat z pravděpodobného příjmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2012 9:55
Dobrý den, dostal jsem výpověď pro nadbytečnost 12.4.2012 k datu 30.4.2012.
Zaměstanvatel mi předložil dohodu oboustrannou a nezohlednil mi ani finančně 2 měsíce výpovědní doby.
Odstupné mi slíbil v minimální výši 3 měsíce.
V 1.Q.2012 jsem měl ve výplatě pěkné odměny. Započítávají se tyto prémie do průměrného příjmu za Q. pro výpočet odstupného?
Nyní jsem od začátku dubna na nemocenské. Pokud by má nemocenská trvala po celý 2.Q, z jakého průměru by se mi potom odstuné počítalo a obdržel bych ho až po ukončení nemocenské?
Co je pro mě výhodnější? Pokračovat v nemocenské a nechat si ukončit PP nebo ukončit nemocenskou?