Re: účetní a daňové odpisy
účetními odpisy se vůbec nezabývejte, do daňového přiznání uvádíte pouze dańové, zahrnete do řádku "výdaje na dosažení..." (tuším, že 102)
účetních odpisů si vůbec nevšímejte, v DE se nikam neuvádějí, nezapočítávají
Daňové odpisy ovlivňují základ daně. Jsou odpočitatelnými výdaji, přihlíží se k nim při výpočtu pro OSSZ (uvádí se daň. základ) a ZP (uvádí se příjmy a výdaje - výdaje vč. daň. odpisů).
aha,takže paráda,pročítala jsem tady diskusi a byla jsem z toho jelen!!nikdy jsem se s úč.neprala a ted tohle!!!takže poslední dotaz:pokud vynechám 2krát odpisy,tak to nevadí?manžel jednou přinesl domů/od jisté pí.účetní,že pokud 2xvynecháme daň.odpisy,tak nemůžeme odepisovat.bez problémů mohu navázat naodpis?nákup r.2007 i odpis, 2008 a 209 neodepsáno, 2010 odepsáno,2011 ne, a letos potřebujeme....
lepší jsou v tom, že se nemusí počítat základ daně ze skutečných výdajů, ale procentem z příjmu. Tj. je to méně pracné.
Pro poskytovatele služeb to je navíc i lepší - náklady mají malé, ale mohou si odečíst zákonem dané procento jako výdaje a nemusí nic prokazovat.
Výhodnost pro Vás si musíte spočítat sami.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2012 12:26
Dobrý den, jsem začátečník, prosím o vysvětlení,jak a kam zapsat odpisy,daňové do DPFO řádek 106,ale co s účetníma --De/pohoda/ a na co jsou? musí se rovnat? Moc prosím o podrobnější popis,děkuji předem