Kontrola z IBP

• (neregistrovaný)

17. 4. 2012 11:58

Dobrý den,
    chtěla bych se jen zeptat: zaměstnavatel mi dosud nevyplatil mzdu za únor a s březnem (výplata by měla být 20.4.) to taky nevypadá růžově. I přesto se zaměstnavatelem vycházím celkem dobře (až na ty peníze), ale budu asi nucena odejít, protože zdarma opravdu dělat nemůžu. Chtěla bych jen vědět, jestli má nějaký smysl si do započtového listu napsat, že mi firma dluží peníze za tyto dva měsíce. Taky bych chtěla aspon ramcově vědět, jestli kdyz na UP nahlásím, že mi zaměstnavatel dluží, zda to bude mit pro něj nějaký dopad, a tím myslím kontrolu z UP nebo z IBP. Mohlo by se stát, že na zaměstnavatele "vlítne" kontrola kvůli mé nevyplacené mzdě? Ono to možná vypadá až směšně, ale dělam u firmy už patnáct let a vždy mi vyšli ve všem vstříc, opravdu ve všem. Vím, že kontrola by nějaké závady našla a asi bych jim to nepřála, protože až na tenhle první prblém s únorovou a březnovou mzdou to tam bylo celych patnact let v pohodě.
    Jen by mě zajímal názor ostatních, nemám s tímto žádné zkušenosti, moc děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2012 13:28

pája

Re: kontrola z IBP
      musíte si nejprve rozmyslet, co je pro Vás prioritou- zda chránit zam-tele nebo se domoci Vašich peněz. IBP už neexistuje, kontroly provádí a na podněty reaguje OIP- inspektorát práce.

• 17. 4. 2012 16:00

Kara (neregistrovaný)

Re: kontrola z IBP
      Do zápočťáku se nepíše, že Vám zaměstnavatel dluží mzdu. Pokud mu nechcete dělat problémy, tak na úřadě dlužnou mzdu nehlaste. Kromě toho ÚP to nebude zajímat, kvůli možné kontrole by to zajímalo oblastní inspektorát.Ale jestli tam jste tak dlouho a vycházeli Vám vstříc, tak by mě, jako zaměstnavatele, docela naštvalo, že jsem zaměstnanci vycházela vždycky vstříc a když na mě padne nějaká potíž (protože Váš zaměstnavatel Vám určitě nezadržuje peníze schválně, ale sám je ve finanční tísni), tak mě tento zaměstnanec hned popotahuje přes úřady. Kromě toho, ten úřad Vám ty peníze nezajistí, ten maximálně dá zaměstnavateli pokutu. Dlužné peníze byste dostala z ÚP jen tehdy, pokud by byl na firmu podán návrh na insolvenci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).