Re: Nadmerny odpocet kontrola
Žádal od vás správce daně nějaké důkazní prostředky, že nákupy souvisí nebo budou souviset s ekonomickou činností (příjmy) z ekonomické činnosti.
Jste si jist, že jste neopomněl nějakou povinnost v rámci kontroly, kterou vám správce daně uložil?
Byl psán ze zahájení kontroly nebo v průběhu nějaký protokol?
Byla vůbec zahájena kontrola nebo to bylo pouze místní šetření?
Tak koukám na protokol a je na něm uvedeno "místní šetření". Kotrola probíhala, křížem takže se ověřovalo jestli mi můj dodavatel zboží dodal a jestli on dph odvedl, údajně se čeká na vyjádření od FU ke kterému přísluší dodavatel /údajně jím podklady dával již před 14 dny/. Já zboží převzal zaplatil, on DPH odvedl tak nechápu v čem je problém ...
Mě ale opravdu hlavně zajímá do jestli existuje nějaký termín do kdy mi musejí dát vědět případně jak je to z nějakým sankčním úrokem pro mojí firmu.
To je právě rozdíl, co probíhalo a jak. Místní šetření není kontrolou.
Vzhledem k tomu, že si správce daně občas dělá, co chce, aniž by dodržoval daňový řád je možné se v jakékoliv fázi bránit stížností.
To ale obvykle řeší spíš odborník na daně, protože jako laik naprosto nemáte šanci se kvalifikovaně bránit.
K vyřízení stížnosti má správce daně 60 dní
Termín
>>>>>>Ani není možné mi nic dovyměřit, protože všechno co
>>>>>>firma udělala je, že jsem do ní vložil peníze a za
>>>>>>tyto peníze nakoupil zboží.
>>>>>
>>>To je právě rozdíl, co probíhalo a jak. Místní
>>>šetření
>>>není kontrolou - ale může být součástí POPu:-))
>>>Vzhledem k tomu, že si správce daně občas dělá, co
>>>chce, aniž by dodržoval daňový řád je možné se v
>>>jakékoliv fázi bránit stížností.
>>>To ale obvykle řeší spíš odborník na daně, protože
>>>jako laik naprosto nemáte šanci se kvalifikovaně
>>>bránit.
>>>K vyřízení stížnosti má správce daně 60 dní
on si správce občas dělá, co chce, ale....tady jsou vždy napsaný informace halabala, a mnohdy se už ukázalo, že je to jinak. takže-opravdu nebyla pánovi doručena výzva na POP? byť si ji třeba nevyzvedl? i v POPu může být MŠ.
nechtěli např. prokázat, že peníze vložené na nákup (asi šlo o velkou částku když jde o velký odpočet) byly zdaněny nebo dani nepodléhají?
opravdu je dodavatel kontaktní a odvedl?
o nečinnost se podle mě nejedná, já myslím, že byl zahájen POP, a čeká se na dožádání.
Nepředpokládám radši nikdy nic, pokud to definitivně nevidím.
Profesionálně bych nejdříve kromě vyžádaných dokladů nahlédla do spisu ( samozřejmě s plnou mocí), abych zjistila, co vše je jinak.
Pak teprve je možné posoudit, zda něco z toho je na stížnost, např. na postup správce daně při místním šetření apod.
Tak samozřejmě asi se něco děje, ale na můj vkus to trvá již poněku d dlouho ... Co se týče odvodu od dodavatele, tak ten dph určitě již odvedl o tom nemusí být diskuze ... Nechápu do jaké míry je relevantní kde jsem vzal na vklady do společnosti? To podle mého názoru nemá s nadměrným odpočtem nic společného.
Relevantní to je, protože vklad může ( úmyslně píšu může a nic tím nenaznačuji) být skrytým a nepřiznaným příjmem za uskutečněné obchody.
Správce daně má právo žádat osvětlení původu peněz ( legální popř. již zdaněné) včetně relevantních důkazů na podporu tvrzení
Pokud je velká částka DPH, tak jim hned dávám kopie dokladů o které se jedná a nebo se jich hned ptám, zda mám dovést všechny doklady. Já měla na kontrole doklady 5 měsíců z odůvodněním, že toho mají moc.....no co si budeme povídat,jim se jednalo ukázat jak jsou nepostradatelní atd. a že jim tam leží nějaká krabice s doklady....
Já mám svědomí naprosto čisté, o nadměrném odpočtu jsem FU informoval téměř měsíc před podáním přiznání. Byl jsem také ochotný dopředu osvětlit důvody proč k němu došlo, ale bylo mi řečeno, že kontrolu a zpracování stejně dělá někdo jiný tak ať vyčkám a tak jsem čekal.
Každopádně, je pro mě kontakt s úřady velmi ale opravdu velmi psychycky vysilujici, kdo nezažil nepochopí ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2012 10:16
Dobrý den,
už téměř 3 měsíce čekám na vratku nadměrného odpočtu DPH. V této věci proběhla od FU kontrola, přičemž veškeré požadované dokumenty jsem doložil. Peníze ale stále nikde, přičemž udajně budeme situaci dále řešit ...
Moje otázka zní jestli je nějaká limitní doba do kdy se musí vyjádřit jestli mi peníze vrátí či nikoliv? Dále pak mohu požadovat nějaký úrok za předpokladu kdy prokážu, že firma dluží peníze?