Re: nedosažení min. vyměřovacího základu
Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
10) Pokud je vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné podle předchozí věty prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Pokud je vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně organizace,16) je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Re: nedosažení min. vyměřovacího základu
Domnívám se, že 13,5 % z rozdílu mezi skutečným VZ a min. vyměřovacím základu hradí v celém rozsahu zaměstnanec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2012 14:29
Dobrý den,
prosím o radu z praxe. Máme zam-kyni, která nedosahuje min. vyměřovacího základu. Jedná se mi o odvod zdravotního pojištění.
Když bude mít VZ např. 6350,-, já ji srazím 13,5 % z 8000,--, což odejde na zdravotní pojišťovnu.
Jakým způsobem jí mám strhnout ten rozdíl z ........1650 ............. 13,5 % ....... 223,--, který bude dlužit firmě? Musím s ní mít nějakou dohodu?
Předem děkuji za zprávy.