Re: nedosažení min. vyměřovacího základu
Zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
10) Pokud je vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné podle předchozí věty prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Pokud je vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně organizace,16) je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Re: nedosažení min. vyměřovacího základu
Domnívám se, že 13,5 % z rozdílu mezi skutečným VZ a min. vyměřovacím základu hradí v celém rozsahu zaměstnanec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
19. 4. 2012 14:29
Dobrý den,
prosím o radu z praxe. Máme zam-kyni, která nedosahuje min. vyměřovacího základu. Jedná se mi o odvod zdravotního pojištění.
Když bude mít VZ např. 6350,-, já ji srazím 13,5 % z 8000,--, což odejde na zdravotní pojišťovnu.
Jakým způsobem jí mám strhnout ten rozdíl z ........1650 ............. 13,5 % ....... 223,--, který bude dlužit firmě? Musím s ní mít nějakou dohodu?
Předem děkuji za zprávy.