Re: nezaopatřenost dítěte (nedorozumění)
Z toho, co píšete, vyplývá, že nezaopatřeným dítětem jste, pokud studujete státem uznanou VŠ a nejde o studium v programu celoživotního vzdělávání, je Vám do 26 let. To, že matka uplatňuje zvýhodnění na dítě (daňovou slevu na Vás) znamená, že to všechno splňujete a navíc že s matkou vedete společnou domácnost. Přitom u VŠ studia nezáleží na tom, zda jde o studium dálkové či denní a zda pracujete a vyděláváte či ne.
Obraťte se na ně znovu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 4. 2012 23:55
Dobrý den přejí,
Jsem cizinec, není to dlouho co jsem žádal o trvalý pobýt v CR na základě zákonu § 87h. odst. 2 písm. b) zákona c.326/1999Sb. veškeré podmínky v něm uvedené plním (tedy podlé mě). Jedná se o 2 roky nepřetžitého pobývání na území, rodinného příslušníka (jsem jíž 4), o to že žadatel je nezaopatřeným dítětem a souzije s rodiči. Má žádost bylá zamítnutá, jelikož správní orgán má za to že nejsem nezaopatřeným dítětem...
Na základě podlkadu:
- že jsem studentem soukromé vysoké školy, avšak dálkové formy studia
- že pracují na plný úvazek, jíž přes 1 rok
- odpovědí "ani ne", kterou jsem uvedl pří výslechu, na otázku, zda jsem rodiči finančně podporován.
Výše školného (nikoliv všech útrat se studiem spojených ) činí - přes 4000 měsíčně (50.000 za rok)
Měsíční příjem 15.000 - 16.000 hrubého
Skutečností však je že moje matka má úlevy na dáních z důvodu mé nazaopatřenosti.
Dále chci uvést že, se mi vůbec nepodařilo zjistit podlé kterého předpisu posuzoval (v rozhodnutí bylo uvedeno, že dle zákona
č. 117/1995 o státní sociální podpoře), podlé kterého však jsem nezaopatřeným dítětem. Proto mám za to, že správní orgán se řídil dle zákonu 14 let starého, který býl pozměněn v roce 1998 předpisem č. 87/1998 Sb., což mi přijde jemně řečeno hloupé, nicméně zastaralý předpis jejích oficiální stránka obsahuje: http://www.mvcr.cz/clanek/obcane-tretich-zemi-trvaly-pobyt.aspx?q=Y2hudW09Nw%3D%3D